Mutogatták őket, mint a kismajmokat – Bizarr módon mentették meg babák ezreinek életét Coney Island-en

A brooklyni Coney Island volt egykoron Amerika játszótere.

Az elképesztő, ijesztő, szórakoztató fellépések és műsorok közül azonban kiemelkedett Martin Couney koraszülött babák életét vívott küzdelmét bemutató létesítménye 1903 és 1943 között.

sbfMx4V

Couney ötlete nyomán 25 centért bárki  megnézhette, hogy a törékeny kis babák egy furcsa szerkezetben fekszenek – akkoriban még nem volt elterjedt az inkubátorok – és fejlődnek.

Baby_incubator_exhibit,_A-Y-P,_1909

Akkoriban  a koraszülött csecsemőkre nem várt jó sors: amelyik baba nem tűnt életképesnek, azt sorsára hagyták. Couney már korábban is kísérletezett az inkubátor kifejlesztésével, így jónak látta azokba tenni a csecsemőket, akik egyébként senkinek sem kellettek volna.

Couney két babával

Couney két babával

A férfit sokan bírálták amiatt, hogy pénzért mutogatta a babákat, de ő azt válaszolta, hogy a befolyt pénzből tartja fenn az inkubátorok működését, és fizeti a képzett csecsemőgondozó ápolónőket.

qnAzLxX

Azok a szülők, akiknek koraszülött babájuk volt, igazi megmentőként tekintettek Couneyra, aki legalább megpróbál valamit tenni a kicsik életben maradásáért.

Bh7geqW

Azok a gyerekek, akik végül felcsepredtek, évekig visszajártak a férfihoz, apák napján is felköszöntötték, hálásak voltak az életükért. A 40 év alatt összesen 6500 baba életét mentették meg.

Egyikük, Beth Allen régi fényképeket is mutatott magáról és Couneyről:

premature-baby

A kis Beth és megmentője

preemies-1024

Beth Allen a régi fényképekkel

Forrás: Dailymail, Wikipedia, People, Pbs, Imgur