Ne edd magad halálra – Íme a világ 15 legveszélyesebb étele

Mutatjuk azoknak az ételeknek a listáját, amelyeket csak mértékkel fogyasszunk, körültekintéssel, vagy ha lehet, egyáltalán ne.

Fugu
A gömbhalak húsából vagy májából készült étel neurotoxint tartalmazhat, amely akár végzetes bénulást okozhat, miközben a vérkeringést nem károsítja, tehát az áldozat úgy hal meg, hogy végig a tudatánál van. Az ezüstsávos gömbhalat a Földközi-tenger partvidékén is felszolgálják, de ez is fokozottan mérgező. Nem véletlenül kell egy fugu séfnek évekig tanulnia a mesterségét, de azért ha tehetjük, sose próbáljuk ki ezt az ételt.

fugu3

Sannakji
Koreai nemzeti étel élve feldarabolt bébi polipból. Akinek ezek után még van gusztusa hozzá, jó, ha tudja, hogy a még működő szívókorongokkal a karok rátapadhatnak a torkára, és akár fulladást is okozhatnak.

Vérkagyló
Hiába szeretik annyira Kínában, a vérkagylóban rengeteg vírus és baktérium telepszik meg, olyan betegségek kórokozói, mint a hepatitis A, a hepatitis E, a tífusz és a vérhas.

Hákarl
Ezt az izlandi ételt a grönlandi cápa húsából készítik, de nem frissen: 6 hónapig felakasztva szárítják, hogy szennyező anyagok a bőrén keresztül távozzanak – enélkül végzetes lenne megenni.

Afrikai ökörbéka
Nehéz elképzelni, hogy bárki is meg akarná enni ezt az állatot, de Namíbiában például különleges csemegének számít. Még ők is csak ünnepeken eszik, és csakis a teljesen kifejlett példányokat, mert a fiatalok húsától komoly veseelégtelenséget lehet kapni.

Ecsizen kurage
A fura név egy japán medúzát takar, ami a tonhalak testén él. Csak azután szabad megenni, hogy az összes mérgező részt kivágták belőle, és átsütötték, de azért jobb nem kipróbálni…

Fesikh
Az egyiptomiak sincsenek nagyon lemaradva a kínaiakhoz vagy a japánokhoz képest, a Sam el-Nesszim nevű tavaszünnep alkalmával ezt a rohasztott márna húsából készített ételt eszik.

Majomagy
Azon túl, hogy rettenetes belegondolni is, aki ilyet eszik,  főleg nyersen, az nagy eséllyel kapja el a központi idegrendszert elsorvasztó Creutzfeld-Jakob betegséget. Ázsiában mégis népszerű étel, jó esetben nem nyersen eszik, hanem sütik, főzik, párolják.

Ackee
Jamaica nemzeti gyümölcsének magjai heves hányást okozhatnak, ezért csak azt a gyümölcsöt szabad megenni, ami annyira megérett, hogy magától kinyílik, megmutatva veszélyes magjait.

Durian
A Dél-Kelet Ázsiából származó, iszonyú büdös gyümölcs nemcsak kellemetlen, de mérgező is, a magok ciklopropánt tartalmaznak, a gyümölcshús fogyasztása pedig gátolja az alkohol melléktermékeinek lebontását.

Nem kell a világot járnunk ahhoz, hogy mérgező ételekbe akadjunk, Magyarországon is van belőlük:

Bodza
A bodza ágai, levelei, magjai ciánt tartalmaznak, görcsöket, hasmenést okozhatnak. A termést csak akkor szabad étkezési célokra használni, ha már teljesen érett, és megfelelően kezelték.

Kesudió
A kesudió fa gyantájában mérgező anyag található, a nyers kesudió fogyasztása is veszélyes. A magokat meg szokták főzni vagy pörkölni, hogy ne legyen mérgező hatású.

Vörös vesebab
Ha nem áztatjuk be, cseréljük a vizét többször, és nem főzzük legalább tíz percig forrásban lévő vízben, ez a bab fitohemagglutinin tartalma miatt bizony mérgezést okozhat.

Rebarbara
Nem véletlenül csak a szárát fogyasztjuk, a hatalmas levelek maró, mérgező, vesekárosító hatású oxálsavat tartalmaznak, ha ilyet ettünk, számíthatunk  nehézlégzésre, hányingerre, hasmenésre, égő érzésre a szájban, és véres vizeletre.

Hot dog
Nincs benne semmi mérgező – jó esetben – , de mégis könnyen fulladást okozat: az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia adatai alapján legalábbis az esetek 17 százalékban okozza hot dog  10 év alatti gyerekek fulladását.

Forrás: 24Iflscience