A kisfiú aki túl okos az óvodához – Gorán alig múlt 3 éves, de nincs, ahova felvennék

Nincs is büszkébb szülő annál, akinek zseninek vagy legalább kiemelkedően okosnak nevezik a gyerekét. A dolognak azonban hátulütői is vannak, amiket a Zádori család már alaposan kiismert: Gorán nevű fiuk olyan okos, hogy nincs olyan állami óvoda, ahova be tudnák adni gyermeküket.

Gorán egy éves és három hónapos volt, amikor a betűkkel ismerkedett, most, két évvel később már oroszul, angolul és magyarul ír és olvas, a kínai nyelv is érdekeli, no meg a Naprendszer bolygói, méretei, az arányai, a matematika, a térképek. A matematika egyes területein egy ötödikes iskolás szintjén áll, de minden más területen is kiemelkedő. Szülei nem akartak csodagyereket nevelni, Gorán maga az, aki folyamatosan kérdez, és egyszerűen kielégíthetetlen a tudásszomja.

goran1

Gorán és édesanyja | Fotó: Bors, Kecskeméti Zoltán

“Kétéves korában már olvasott, angolul ha­marabb ismerte a színeket, mint magyarul, mostanra pedig folyamatosan ír. Egyáltalán nem bánom, hogy ilyen. A kimagasló képessége nem betegség, hanem tehetség, nem fogom kényszeríteni, hogy olyan legyen, mint az átlagos képességű gyerekek”  – mondta el a Borsnak a kisfiú édesanyja.

Az édesanya, Henrietta kétségbe van esve, hogy nem talál olyan intézményt Goránnak, ahol akarnak és tudnak foglalkozni vele. Mivel a legtöbb állami oviban, ahol jártak, nem tudtak mit kezdeni a kisfiú képességeivel, magánóvodák pedig olyan sokba kerülnek havonta, hogy arra a családnak nem futja, egyelőre a szülők vigyáznak rá felváltva.

Persze Henrietta nem panaszkodik, hiszen a Gorán kiemelkedő tehetsége nem jár semmiféle betegséggel. Az autizmust, illetve más betegségeket az orvosok már kizárták Gorán esetében.

Ha más megoldást nem talál a család, külföldre költöznek, ahol a kiemelkedő gyerekekkel külön óvónő foglalkozik, a céljuk az, hogy Goránt képességeihez mérten kezeljék, és ne valamiféle problémás gyerekként.

Forrás: Blikk, Bors