Egy erdélyi magyar fotós, aki felfedezte Marilyn Monroe-t a világnak

Dienes Andor Erdélyben született, édesanyja öngyilkossága után a család Budapestre költözött. Míg Andor két testvére is Amerikába ment dolgozni, a férfi érdeklődni kezdett a művészetek és a fotózás iránt. Később bejárta a világot és olyan elismert fotós lett, akire méltán lehetünk büszkék.

Andor 1928-ban európai körútra indult, 1933-ban pedig Párizsban telepedett le. Ezután lett az Associated Press (AP) fotóriportere lett, később a kommunista L’Humanité munkatársa, André de Dienes néven pedig divatfotós.

img007

Karrierje gyors ütemben ívelt felfelé, 1938-ban New York-ba költözött, dolgozott az Esquire-nél, a Life-nál, és a Vogue is közölte a képeit.

6_mississippi

1944-ben Hollywoodba költözött, ekkor már egyik modell adta nála a kilincset a másiknak. 1945 után Andor volt az ország egyik legnépszerűbb fotósa, olyan sztárokat fotózott, mint Ingrid Bergmann, Henry Fonda, Marlon Brando, Ronald Reagan, Elisabeth Taylor, Shirley Temple, vagy Fred Astaire.

Az egyik legfényesebb csillag, Marilyn Monroe egyenesen a karrierjét köszönheti Andornak, aki miután kiszúrta a lányt egy modellügynökség portfóliójában, munkát ajánlott a szépségnek, és öt héten át fotózta. Állítólag egymásba is szerettek, de házasság végül nem lett a dologból. Az egyik fotó azonban a Parade című újság címlapján kötött ki, Marilynt megismerte a fél ország, és szerződéseket köthetett.

monroe_dienes

monroe_dienes2

DeDienesMM47of50_51x41cm1948-854x1024

a1

a2

a3

a4

Andor 1985-ben rákban halt meg, életműve akkora, hogy néha még most is kerülnek elő ismeretlen fotói. Néhányra a kilencvenes években bukkantak rá egy elhagyatott hollywoodi ház kertjében.

Forrás: 24.hu | 1, 2, 3, 4