Felfüggesztett börtönt kapott egy török szépségkirálynő, mert megsértette az egykori elnököt

Merve Büyüksarac korábbi török szépségkirálynőt 14 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság, mert tiszteletlen volt a török köztársasági elnökkel szemben.

A vád szerint Merve egy sértő verset – a török himnusz gúnyos feldolgozását –  osztott meg a közösségi oldalán (Instagramon) a 2014-ben még miniszterelnökként dolgozó Recep Tayyip Erdogan elnökről, ám ezt a lány később tagadta.

merve

A bíróság – nem tudni, milyen bizonyítékok alapján – elítélte a modellt, és csak akkor nem kell börtönbe mennie, ha öt éven belül nem követ el hasonló sértést. Merve ügyvédje fellebbezett a döntés ellen, azt mondta, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elé viszi az ügyet.

Erdogan nagyon komolyan veszi a sértéseket, mert bár Törökországban akár négy év börtönt is kaphat az, aki bírálja az elnököt, ezt egészen két évvel ezelőttig nem alkalmazták.

Amióta a férfi hatalomra került, 1800 büntetőper indult ilyen ügyben, újságírók, karikaturisták, és tinédzserek is a vádlottak padján ülnek.

Merve 2006-ban volt szépségkirálynő

Merve 2006-ban volt szépségkirálynő

Az ominózus versben egyébként nem is említik név szerint az elnököt, csupán megemlítik a családja körüli korrupciós botrányokat, Merve pedig csak megosztotta a bejegyzést, nem kiposztolta.

A vád szemében ez nem bírálatnak számított, hanem egyenesen az elnök személye elleni támadásnak. Erdogan persze azt sem ismeri el, hogy korlátozná a szabadságjogokat, de a jogvédők arra figyelmeztetnek, hogy az ellenzéki sajtó mozgásterének szűkítésével és az ilyen ügyekkel pontosan ezt csinálja.

Forrás: Facebook, Independent