Csak 1-2 bátor utas mert felszállni rá – 117 évvel ezelőtt indult útjára az első magyar autóbusz

Az első magyarországi buszjárat 1900-ban indult a mai Ferenciek tere és a Köztemető között, a Podvinecz és Heissler gépgyár járműveivel, de még csak 1-2 bátor utas merte használni őket – írta meg a Múlt-Kor.

Hiába volt nagy szenzáció,  csak napi egy-két utas vette igénybe, ezért az egész buszjárat megszűnt. Maradtak a csomagokat és utasokat is szállító postabuszok, de ezek hosszú távon közlekedtek, városon belül nem sokra mentek velük. Budapesten 1909-1910-ben a Sváb-hegy és János-hegy között ismét indítottak buszt, hátha ezúttal nagyobb lesz az érdeklődés, 1912-ben pedig megjött az első, angol gyártmányú autóbusz.

busz

Rosenfeldi postabusz 1909-ben

1915-ben váltotta fel az addig használt omnibuszokat egy benzines és egy elektromos jármű Budapesten. Kijelölt megállók nem voltak, a kocsikat le kellett inteni. Eleinte nem nagyon akadt utas, de miután a kalauz mindenkinek elmondta, hogy csak 14 fillér egy út, sokan kedvet kaptak a buszozáshoz.

Tavaly, a századik évfordulón réginek számító buszokkal – a II. világháború előttről nem maradt fenn olyan jármű, amit meg lehetett volna mutatni –  ugyanazt az útvonalat járták be ünnepélyesen, csak már jobboldali közlekedéssel.

Forrás: Múlt-kor