Az űrből érkezett – Földönkívüli anyagból készült Tutanhamon tőre

Olasz és egyiptomi tudósok vizsgálata alapján szó szerint az űrből érkezett Tutanhamon  jobb combján elhelyezett tőrének pengéje, ugyanis egy meteoritból faraghatták ki.

A Milánói a Pisai Egyetem, és a kairói Egyiptomi Múzeum szakértői vizsgálták meg az 1922-ben felfedezett sírban talált, gyönyörű, gazdagon díszített tőrt. A penge magas nikkeltartalma, és a kobaltnyomok arra utalnak, hogy azt vasmeteoritból faragták ki.

The iron dagger - picture 1

“A nikkel és a kobalt aránya a tőr pengéjében megegyezik azon vasmeteoritok esetében mért értékekkel, amelyek a naprendszer korai szakaszában, a planetáris differenciálódás során megőrizték kezdetleges kondritarányukat” – mondta az egyik tudós.

A kutatók azt is szerették volna kideríteni, melyik meteoritból készíthették a pengét. A Vörös-tenger 2000 kilométer sugarú körzetében talált összes meteorit vizsgálata után húsz vasmeteorit maradt, de ezek közül csak az egyik, a 2000-ben Egyiptom északnyugati részén talált Kharga nikkel- és kobalttartalma egyezett meg a pengéével.

shutterstock_411491149

A tudósok szerint az egyiptomiak gyakran használtak fel meteoritokat, az égből érkező köveket talán isteni adományként értékelték. Több meteoritból készült tárgyat is találtak már, 1911-ben például a Kairótól 70 kilométerre kilenc darab, i. e. 4. évezredben meteoritvasból készült gyöngyöt fedeztek fel.

Forrás: Iflscience