12 sikeres nő a történelemben, akik nem hátráltak meg, és magasról tettek mindenki véleményére

Nők, akik nem adták fel álmaikat, céljaikat akkor sem, amikor kritizálták, megkérdőjelezték őket, gyakran csupán azért, mert nőnek születtek.

1. Dr. Elizabeth Blackwell (1821-1910)

Az Egyesült Államok első orvosnője, aki csak azért, mert nő volt, több egyetemről is elutasító választ kapott. Végül a New York-i Geneva Medical College volt hajlandó oktatni, de az egyik professzor mindig ki akarta küldeni a teremből, amikor a szaporítószervekről volt szó, mondván, nem akarja megsérteni Elizabeth finom érzelmeit. Talán mondanunk sem kell, hogy Elizabethből világhírű nőgyógyász vált.

eliza

2. Annie Smith Peck (1850-1935)

Nemcsak megmászta Európa legmagasabb hegyeit, de a Huascarán hegyet is meghódította, és még 82 évesen is a hegyeket mászott – természetesen nadrágban.

annie

3. Mary Lou Williams (1910-1981)

Zongorista, zeneszerző, aki a jazz első 30 évének egyik legmeghatározóbb alakja volt. Zenei rendezőként olyan nevekkel dolgozott, mint Duke Ellington, Louis Armstrong, Benny Goodman és Cab Calloway.

mary lou

4. Sojourner Truth (1797-1883)

Híresen nagy szájú nőjogi aktivista volt, aki rengeteget küzdött az afroamerikaiak felszabadításáért.

sojourner

5. Ada Lovelace (1815-1852)

Lovelace grófnője angol matematikus és írónő is volt egyben, aki főként arról volt ismert, hogy leírást készített a Charles Babbage által tervezett első mechanikai számítógéphez, az analitikai számolóműhöz. Egyesek szerint a géphez készült programokat is ő írta, így az első számítógép-programozónak tekinthető, de hozzájárulásának mértéke vitatott.  Nem mellesleg Ada volt Lord Byron költő és felesége egyetlen gyermeke.

ada

6. Beatrice Potter Webb (1858-1943)

Felsorolni is elképesztő, mi mindennel foglalkozott: dolgozott közgazdászként, történészként, íróként, férje oldalán kampányolt a városi szegények mellett, harcolt a minimálbérért, és részt vett a munkáspárt megalapításában – no meg egyike volt a London School of Economics alapítóinak.

beatrice

7. Lilian Bland (1878-1971)

Nemcsak pilóta volt, de épített is magának egy saját repülőgépet, az üzemanyagtartályt például egy whiskys üvegből és nagynénje hallócsövéből rakta össze.  Lilian ezen túl újságíróként dolgozott, és sok férfias tulajdonsága volt: nadrágot, hordott, autót vezetett,  dohányzott, káromkodott,és értett a harcművészetekhez is – élete alkonyán pedig festett.

lilian

8. Ethel L. Payne (1911-1991)

Az első afroamerikai kommentátor, aki oknyomozó újságíróként emberjogi témákkal és nemzetközi ügyekkel foglalkozott, és egyszer annyira feldühítette kérdéseivel Eisenhower elnököt, hogy az utána többé soha nem válaszolt egy darab kérdésére sem.

ethel

9. Murasaki Shikibu (körülbelül 973-1025)

A császári udvar egyik udvarhölgye, aki a feltételezések szerint az emberiség történelmének első regényét írta meg, Gendzsi meséje címmel. A lány apja nagyon is büszke volt lányára, aki úgy tanult meg suttyomban kínaiul, hogy a testvérét oktató apját hallgatta ki az ajtó másik oldaláról.

murasaki

10. Nellie Bly (1864-1922)

Oknyomozó újságíró, aki sokat foglalkozott az éhezéssel és a korrupciós ügyekkel, és egy alkalommal tébolyodottnak tettette magát, hogy írhasson  New York City kegyetlen elmegyógyintézetéről – a cikk miatt reformálták meg az ellátás rendszerét. “Csak úgy” 72 nap alatt körbeutazta a világot is.

nellie

11. Nzinga Mbandi (1583-1663)

Öccse halála után ő lett a mai Angola királynője, tisztelték katonai stratégaként, és azért, mert élete végéig távol tudta tartani a portugál gyarmatosítókat az országától.

nzinga

12. Hedy Lamarr (1914-2000)

Amerikai színésznő, filmcsillag, aki mellesleg feltalálta a frekvenciaugrás technológiáját, amit a második világháborúban azonnal el is kezdtek használni.

hedy lamarr

Forrás: Buzzfeed, Szeretlekmagyarország