18 ezerből itt a 10 legizgalmasabb – Új fajok, amelyeket tavaly fedeztek fel

A New York-i Környezetvédelmi és Erdészeti Állami Egyetem minden évben kiválasztja a tíz legizgalmasabb, újonnan felfedezett fajt.

Elképesztő, hogy mennyi érdekességet tartogat még számunkra ez a bolygó, a 10 legizgalmasabbat ugyanis 18.000 “jelentkező” közül választották ki.

02

Chelonoidis donfaustoi: óriásteknős, akiről csak most derült ki, hogy külön faj. Az Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigeteken él, csupán 250-et számoltak össze belőle.

drosera

Drosera magnifica: Brazíliában élő húsevő növény, amit egy Facebook-fotó alapján fedeztek fel. Szereti a magaslati levegőt: 120 centi magasra is megnő, és kizárólag egy 1500 méter magas hegyen nő.

hal

Lasiognathus dinema: Öt centis mélytengeri csápos halról van szó, aki sárgásbarna színével, szanaszét álló bajszával, hegyes fogaival és fehér hátúszójával akár a világ legcsúfabb hala címért is indulhatna

Sirdavidia

Sirdavidia solannona: Gabon egyik fő útvonala mellett a nemzeti parkban találták a hat méteres fát.

sárkány

Phyllopteryx dewysea: Ausztrália nyugati partjainál találták a vörös és rózsaszín csíkos, 24 centiméteres tengeri sárkányt

umma

Umma Gumma: Az afrikai Gabonban felfedezett szitakötőfajta egy Pink Floyd albumról nevezték el.

phito

Phytotelmatrichis osopaddington: Egy Peruban felfedezett apró sárga rovar

iuiu

Iuiuniscus iuiuensis: Kilenc milliméteres, vak, brazil ászkarákfaj, aki pici védőbarlangot épít magának a sárba.

Két kihalt fajt is felfedeztek, legalábbis a nyomaikat: az egyik a Pliobates cataloniae nevű majom Spanyolországban, a másik az ember elődjének tartott Homo naledi  Dél-Afrikában találták meg.

majom 10

Forrás: ESF