Gondoltad volna? Éjszaka a fák is álomra hajtják a fejüket

Már Darwin is leírta a növények éjszakai mozgását, amit ő alvásnak nevezett. Most egy magyar-finn-osztrák kutatócsoport tagjai maguk is meglepődtek, milyen mértékben változik meg a fák alakja az éjjeli órákban, amikor alszanak – áll az MTA közleményében.

A kutatók csapata – köztük a csoport biológusa, Zlinszky András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet kutatója – infravörös lézerszkennerrel vizsgálta, hogy pontosan mi is történik a fák lombjával. Azt eddig is tudtuk, hogy sok fa levelei éjszakára összecsukódnak, mint a virágok, és a növények még akkor is követik a nappali-éjszakai ritmust, ha el vannak zárva a napfénytől.

160517083552_1_540x360

A kutatók azonban most azt figyelték meg, hogy a fák alvása közben az ágak is mozognak, a levelekkel együtt éjszaka akár tíz centiméterrel is lejjebb ereszkednek, mint nappal, és napfelkelte előtt egyenesednek vissza.

“Korábban is ismertük egyes fák, például az akác leveleinek alvómozgását, de nem feltételeztük, hogy ez más fajokra is kiterjed, az pedig, hogy az ágak is mozognak, különösen váratlan számunkra, bármennyire észszerűnek tűnik is utólag” – nyilatkozta a csoport biológusa, Zlinszky András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet kutatója.

Forrás: Sciencedaily