Az első Tudor-uralkodó, VII. Henrik “boltkóros” volt

Tracy Borman, a Historic Royal Palaces nevű szervezet főkurátora szerint  VII. Henrik, aki uralkodása során a megszorításokat szorgalmazta, magánéletében féktelenül pazarolt, uralkodása első két évében 3 millió fontnak megfelelő összeget költött el csak ruhákra – írja a Múlt-Kor.

Mindenki fösvénynek, illetve harsánynak és magabiztosnak tartotta, az uralkodó azonban a színfalak mögött egészen másfajta viselkedést produkált. Állandóan rettegett attól, hogy letaszítják a trónról – két trónkövetelő is volt,  Lambert Simnel és Perkin Warbeck – amikor pedig elkeseredett, vagy csak félt, akkor csakis a vásárlásban talált megnyugvást.

henry-vii_2577296k-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8

A legtöbb pénzt ruhákra költötte, amikor pedig ez sem volt elég, hogy megnyugodjon, csillagászokat és orvosokat nyaggatott a jövőről, és arról, nem beteg-e. Naponta kikövetelte, hogy megvizsgálják, és annyira rettegett a betegségektől, egy egy egész szekrényt csak az orvosságai töltöttek meg. Akinek volt egy kis esze, az szekrénykészítőnek szegődött a palotába, elképzelni sem tudjuk, hány szekrényre lehetett szükség csak a ruháknak.

Forrás: Telegraph

Via: mult-kor.hu