Élet az agysérülés után: Csak franciául hajlandó beszélni egy olasz férfi

Több olyan emberről is tudni, aki agysérülés után furcsa dolgokat produkál: megváltozhat az ízlés, a viselkedés, de a beszéd is, sőt: az illető akár olyan nyelven is beszélhet, amit korábban kevéssé ismert.

Ez történt egy 50 éves olasz férfival is, aki sérülése előtt ugyan tanult franciául, de csak gyengén beszélt, és az egész nem is érdekelte túlzottan, most viszont mintha elfelejtette volna az olaszt, és csak franciául hajlandó beszélni mindenkivel. Kiejtése nem lett tökéletes, viszont nagyon is igyekszik, így egyelőre elég mulatságos az eredmény. A férfi viselkedése is megváltozott, most már rajong a francia kultúráért, reggelente kikiáltja az ablakán, hogy “bonjour”.

A francia nyelven kívül mániás tüneteket is mutat: feleslegesen és sokat vásárol, sokszor iszonyú jó kedve van, máskor viszont nem tud aludni, önbizalma is az egekben szárnyal. Mindeközben írni viszont csak olaszul tud, de akkor sem hajlandó olaszul megszólalni, ha franciául a rokonai sem értik meg, mit akar mondani.

Az edinburg-i egyetem kutatása szerint a rejtélyes nyelvi jelenség leírható tudományos nyelven: kompulzív idegen nyelv szindrómának nevezik. A világon eddig hatvan ilyen esetet dokumentáltak, plusz vegyük hozzá az ehhez nagyon is hasonlító jelenséget, az agysérülés utáni idegen akcentus szindrómát, amikor a beteg ugyan a saját anyanyelvén szólal meg, de külföldi akcentussal, és rájövünk, a jelenség nem is olyan ritka.

Forrás: Independent