Hatalmas magyar siker – Rekordösszegért kelt el egy kortárs magyar festő képe Londonban

A londoni Sotheby’s Contemporary East aukcióján a magyar festő, Szűcs Attila Érintés című képe rekord áron, a kikiáltási ár négyszereséért, azaz 16.250 angol fontért kelt el – írta meg az Index.hu.

Ilyen eset még nem történt a magyar kortárs festészetben. Az árverésen kilenc magyar festő tíz képét vették meg.

Szűcs Attila: Érintés

Szűcs Attila: Érintés

Az aukción nem Szűcs volt az egyetlen magyar, Nádler István, Havadtőy Sámuel, Kepes György, Kicsiny Balázs, Maurer Dóra, Reigl Judit, Tót Endre és El Kazovszkij képeit is megvették. Szűcs Attila 1967-ben született, Miskolcon, most 49 éves, és az egyik legjelentősebb középgenerációs kelet-közép-európai festőnek tartják, az utóbbi tíz évben már jelentős, nemzetközi csoportos kiállításokon láthattuk képeit.

Reigl Judit: Guano

Reigl Judit: Guano (Forrás: judit-reigl.com)

A 93 éves (!) Reigl Judit, a legdrágább élő magyar festő képei rendszeresen rekord összegekért kelnek el, a tegnapi árverésen Guano című festményét 115 ezer fontért vitték el boldogan. A szintén Kossuth-díjas, 78 éves Maurer Dóra is sikeres festő, épp most látható egy kiállítása Londonban. A 2008-ban elhunyt, orosz származású magyar El Kazovszkij, eredeti nevén Jelena Kazovszkaja egyik képét is megvették, az asszony munkáiból tavaly életmű-kiállítást rendeztek a Magyar Nemzeti Galériában.

Forrás: Index, Sothebys