Így torzítja el a pénz a gazdag férfiak énképét és viselkedését

Kínai kutatók bebizonyították, hogy a sikeres, gazdag férfiak önképe sok esetben nem korrelál a valósággal, és leírták azt, hogy az óriási vagyon és hatalom hogyan torzítja el az önmagukról alkotott képüket és hogyan változtatja meg a másokhoz való hozzáállásukat.

A pénztől nem feltétlenül leszünk boldogabbak, önképünket viszont kimutathatóan megváltoztatja

Paul Piff amerikai szociálpszichológus vizsgálataiból kiderült, hogy a vagyon gyakran jár együtt negatív viselkedési változásokkal, a gazdagok az átlagnál hajlamosabbak saját érdekeiket mások elé helyezni, kérkedni a pénzükkel, tisztességtelennek lenni, kihasználni hatalmukat, megalázni, figyelembe se venni másokat, etikátlanul viselkedni, a szabályokat megszegni, és azt gondolni, mindent megúszhatnak. Miközben viselkedésük negatív irányba változik, ők ezt nemcsak nem veszik észre, de önteltségük miatt teljesen normálisnak tartják.

A Frontiers in Psychology lapban megjelent friss kínai kutatás szerint a gazdag férfiak jóképűbbnek is tartják magukat annál, ami a valóság. Partnerük küllemét viszont gyakran kritizálják, és elégedetlenebbek vele, mint az átlagos körülmények között élők.

A vizsgálatban a meggazdagodott nőknél ugyanezt a folyamatot nem mutatták ki. Darius Chan professzor ez amiatt van, mert az őskortól kezdve a nőknél a vonzó külső az, ami érdekli a férfiakat, míg a másik nem esetében az erőforrásokhoz való hozzáférés – azaz mai világunkban a hatalom és a pénz.

Forrás: Spring, Ted