Létezik egy falu, ahol soha senki sem zárja be az ajtót

Shani Shingnapur átlagos indiai falunak tűnik, pedig nem az: lakói sohasem zárják be az ajtókat, ablakokat még éjszakára sem, sőt, sok házban ajtó sincs.

A lakók azért érzik magukat nyitott ajtók mellett is biztonságban, mert nagyon erősen hisznek Shani, a Szaturnusz istenének hatalmában, aki az égvilágon minden bajtól, így a lopástól is megvédi őket.

Shani-Shingnapur2

Háromszáz éve terjedt el egy legenda a helyiek körében, amely szerint egy esős időszak után fekete sziklalemezt találtak a Panasnala folyó partján, s ha megérintették, a kőből “vér” folyt. Shani isten ugyanezen a napon éjszaka meg is látogatta a falubelieket, és mindenkinek elmondta, hogy ő védi az otthonukat.

A szent kő

A szent kő

A helyiek erre nemcsak kiállították a sziklát a falu közepére, de az ajtóikat is leszedték, hiszen mi szükség van rájuk, ha egyszer egy hatalmas isten óvja őket? Egyedül a kóbor kutyákat távol tartani hivatott akadályok vannak az ajtókeretekben.

S bár itt is élnek olyan módosabb lakók, akiknél értékes ékszerek is találhatóak, mégsem történtek bűncselekmények. A helyiek hite szerint ugyanis aki lop, azt az isten nemcsak vaksággal, de több éven át tartó balszerencsével is megveri.

shani-shignapur

A helyieket erős hitük ugyan távol tartja a bűncselekményektől, de a rendszeresen a faluba özönlő turistákat már kevésbé.

Shani-Shingnapur3

Amióta a falu naponta több tízezer átutazóval birkózik, bizony történnek lopások. Azóta a felvilágosultabb helyiek kérvényeztek ajtókat, amit bezárva biztonságban érezhetik magukat, de a legtöbb falusi még most is abban bízik, hogy Shani sokkal nagyobb védelmet ad, mint egy ajtónak nevezett fa- vagy műanyagdarab.

Forrás: Odditycentral