Tudtad, hogy egyes madaraknak kék a tojása? És azt, hogy ezért nagy árat kell fizetniük?

Sokan csodálkoznak, amikor kék színű madártojást látnak – melyik madár tojik kéket, és hogy képesek erre a csirkék?

Korábban spanyol kutatók azt vették észre, hogy bizonyos madárfajok esetében a tojók akár saját egészségük rovására is csillogó, kék színű tojásokat tojnak, mert a hímek ezek iránt jobban érdeklődnek, jobban vigyáznak rájuk, és a kék tojásból kelt fiókákat is rendszeresebben táplálják. A héj kék színe a madár szervezetében lévő, a hemoglobin lebontásakor keletkező biliverdin nevű vegyülettől származik.

5-blue-eggs

Kép forrása: Turtlepuddle

Ez egyfajta antioxidáns, ami segít megelőzni a sejtkárosodásokat, nem mellesleg pedig  erős festékanyag. A kutatók szerint a tojók saját antioxidáns alapú védekezésük csökkentésével érik el az erős kék színt, mindent bevetve utódaik lehető legjobb életfeltételeiért.

sam_3714

Kép forrása: Fulbrighticeland

David Lahti a New York-i Egyetemről, és Dan Ardia, a Franklin & Marshall College kutatója  nemrég arra jött rá, hogy a kék pigmentáció ügyesen védi a tojást a napsugárzás káros hatásaitól, miközben annak éltető melegét intenzív színe miatt jobban begyűjti.

Araucana tojás a megszokott színek között

Araucana tojás a megszokott színek között, Kép: Wikipedia

Kék tojást tojik a vörösbegy, a feketerigó, néha egyes csirkék is, az araucana nevű madár pedig egyenesen türkizkék színűeket. A külföldi piacon kapni egyébként kék tyúktojásokat, ezeket egy genetikai mutáció miatt alakulnak ki. Az első kék tojásokat az araucana mellett a mapuche tyúk európai leszármazottai produkálhatták, a kutatók szerint már egészen 200-500 évvel ezelőtt.

A kék színű tojáshéj okozója szerintük egy ősi, és egyébként ártalmatlan retrovírus lehetett, ami megtelepedett a háztáji csirkék szervezetében. A vírus genetikai anyaga képes részévé válni a fertőzött sejt DNS-ének, hatásaként pedig zöldes-kék pigment halmozódhatott fel a tyúkok szervezetében kifejlődő tojás héjában. A csirketulajdonosok ezt felfedezve tudatosan építették be a tenyészetükbe a kék tojásokat produkáló tojókat.

Forrás: Sciencedaily, Foodsafetynews