Legyen hűséges, mint egy kutya – Ilyen tanácsokat adott egy férfi 15 éves feleségének a középkorban

Az 1300-as évek végéről maradt ránk egy középkori férfi házassággal kapcsolatos tanácsadása 15 éves feleségének. A jótanácsok akkor hangoztak el, amikor az asszony arra kérte sírva férjét, ne mások előtt alázza meg, hanem négyszemközt mondja el neki, mi a dolga feleségként – írja a Múlt-Kor.

A férfi, aki csak “Párizsi Jóembernek” hívta magát, a következőket tanácsolta fiatal feleségének:

Tartsa magát távol a többi férfitól.

Szeresse férjét leginkább, a sorban csak utána következhet az asszony saját családja.

Legyen annyira hűséges, mint egy kutya, kövesse férjét, ahogy az egyház követte Jézus Krisztust, legyen engedelmes, tudja, mire van szüksége férjének, és ne legyen arrogáns.

Feleségként szeresse férjét “figyelmesen”.

Meglepő módon kitért arra is, hogy figyeljen oda annak öltöztetésére, mert a megszerzett tudás még később jól jöhet esetleg a következő házasságában is.

Tartsa távol a bolhákat és a legyetek az ágyuktól – ehhez pontos használati utasítást is adott: égerfalevelek, báránybőr, ragasztóanyaggal összekent kenyér és méz használatával sikerült majd neki.

Azt nem lehet tudni, hogy a házaspár az 1392-ben leírt tanácsok szerint élte-e az életét, és azt sem, hogy boldogok voltak-e együtt, az viszont világosan látszik, hogy a férfi idősebb lehetett, aki arra számított, hogy jóval a fiatal felesége előtt fog meghalni. S bár a középkori elvárások mai szemmel visszatetszőek, azonban az vitathatatlan, hogy a férfi igyekezett segíteni, hogy halála után is jó sora legyen fiatal feleségének.

Forrás: Múlt-Kor