Már nem sokáig mutogathatják a Föld leghíresebb elefántemberét

Az elefántember-szindróma, vagy tudományos nevén  Próteusz-szindróma a csontok és kötőszövetek rendellenes növekedését okozza. A genetikai betegségben ma is szenvednek, de leghíresebb alakja a 19. század végén élt Joseph Merrick.

A férfi, akit életében majd halála után annyit tanulmányoztak, hogy holttestét azóta sem temették el, talán most végső nyughelyére lel Leicesterben.

_89913861_elephant_man

Az 1860-ban, Leicesterben született Merrick 5 éves korában kezdett furcsává válni, az első kinövések ugyanis ekkor jelentkeztek. Felnőtt korára az aránytalanság megmutatkozott a koponya méreteiben is: az átlagos 60 centiméterrel szemben fejének kerülete 91 centiméter volt.

9350918122_cffaba0e69_o

A fiú 12 éves koráig tudott iskolába járni, majd kamaszkorára annyira eltorzult – jobb oldalán végtagjai hatalmasra nőttek, feje jobb fele is tele volt kinövésekkel – hogy mostohaanyja elzavarta otthonról.

9350692802_78f7778edc_o

Merrick ezután beállt egy cirkuszi társulatba, és pénzért állt ki a szörnyülködő nép szeme elé, de később a londoni kórház orvosa, dr. Frederick Treves maga mellé vette a klinikájára.

Frederick Treves

Frederick Treves

Merrick ott is hunyt el 4 év múlva, mindössze 27 éves volt ekkor. Halálának oka nem ismert, egyes feljegyzések szerint  fulladásban halt meg. Más források szerint viszont kificamította a nyakát, amikor a nagy és súlyos fej alvás közben lebukott az ágyról.

_89913867_merrick_skull

A maradványok a Queen Mary londoni egyetemen maradtak, a csontvázat rengetegen vizsgálták azóta is. Egy külön teremben őrzik, ahova csak az mehet be, akinek van rá külön engedélye. Sokan azonban amellett kardoskodnak, hogy a keresztény vallású Merrick testét végre temessék el méltó módon a szülővárosában, mert ha életében megkérdezték volna róla, hogy kiállítási tárgyként akarja-e végezni, valószínűleg nemet mondott volna.

De mi is az a Próteusz-szindróma?

A Próteusz-szindróma egy örökletes betegség, amely a csont- és kötőszövetek rendellenes és fájdalmas kinövéseivel jár. A szindrómáról viszonylag keveset tud az orvostudomány, mert a jelenség nagyon ritka, eddig körülbelül 500 ilyen esetet regisztráltak világszerte. A betegség a nevét Próteusz görög istenről, Poszeidón fiáról kapta, aki képes volt bármilyen alakot felvenni. Az Origo 2011-ben számolt be arról, hogy megtalálták a génmutációt, amely az elefántemberek deformációit okozó Próteusz-szindróma kialakulásáért felelős. A betegség különlegessége, hogy a testen nem mindenhol jelentkezik, csak ott, ahova a fejlődés során a mutáns gének kerültek.

Forrás: BBC, Publicdomainreview