Mit tegyünk, a túszul ejtenek? Tanácsok vészhelyzet esetére – Videó

Ahogy egyre több terrorcselekmény történik, az EB-n tömegek verekszenek, és közeleg az olimpia is Rio de Janeiróban, egyre aktuálisabbá válik a kérdés: hogyan tudjuk megvédeni magunkat egy esetleges vészhelyzet esetén? Tóbiás Mátyás önvédelmi oktató az Indexnek beszélt a helyes önvédelemről:

Tóbiás Mátyás önvédelmi oktató 16 éve tart rendőröknek, katonáknak és civileknek önvédelmi harci kurzusokat. Az első lépés szerinte az, hogy mentálisan felkészítjük magunkat egy lehetséges támadásra, és még nyugodt lelkiállapotban végiggondoljuk, miként viselkednénk támadás, túszejtés esetén. Nézzük akkor a hasznos tanácsokat:

Menekülj!

“Lényegtelen, hogy milyen veszélyhelyzetből adódó stresszhelyzetben vagyunk, hogy az lövöldözés, betörés, vagy terrortámadás, a civilek rendszerint nincsenek annak a mentális és fizikai felkészültségnek a birtokában, hogy kezeljenek egy ilyen helyzetet. Így az első, és legfontosabb, amit tehet, és lehetősége van rá, hogy ne fagyjon le, hanem meneküljön, tehát szeparálja magát a problémától. Hagyd hátra a cuccaidat, semmi sem lehet fontosabb az életednél, aztán előzd meg hogy mások is belekerüljenek a bajba, figyelmeztesd őket és hívd a rendőrséget!” – mondta Tóbiás.

Rejtőzz el!

Amikor már a menekülésre nincs lehetőségünk, a legjobb, ha megpróbálunk elrejtőzni a támadó elől. Az orlandói mészárlás egyik túlélője például a mosdóban holttestek alá bújt el. Nem szép megoldás, de az élete volt a tét.

“Ilyenkor el kell barikádozni a rejtekhely bejáratát, le kell némítani a telefont, de ezzel párhuzamban és néma csendben azonnal el kell kezdeni kommunikálni kifelé. Hogy kik vagyunk, hol vagyunk, hogy a támadó hogy néz ki, milyen a fegyverzete, milyen nyelvet beszél. Minden olyan információt ki kell küldeni a külvilágba, ami a rendőrség segítségére lehet” – sorolta az önvédelmi oktató.

Harcolj!

Ha tényleg nincs lehetőségünk sem elmenekülni, sem elrejtőzni, marad a harc.

“Ebben az esetben valamilyen eszközt mindenképp fogjunk a kezünkbe, mert bármilyen eszközzel is hatványozottan nagyobb sérülést tudunk okozni a támadónknak, mint puszta kézzel. Támadjatok többen egyszerre, ha lehet, és improvizált fegyvereket használj, például tűzoltókészüléket (leütni), széket (ütni vele), tollat (szembe vagy nyakba szúrni), kulcscsomót (arcba szúrni), hosszabbító (nyakra)”– fogalmaz Tóbiás.

Az ABC News is foglalkozott az önvédelem problémájával

Ők  a New York-i rendőrség nyugalmazott nyomozóját és túsztárgyalóját, Wallace Zenist kérték fel egy lista összeállítására.

Íme Zenis hat pontja:

1. Maradj nyugodt, beszélj megfontoltan, lassan, mert a “nyugalom fertőző”.
2. Figyelj meg minden részletet aprólékosan magad körül. Merre nyílik az ajtó, a támadó hogy milyen ruhát visel,  egyedül van-e, milyen fegyvere van.
3. Csak akkor beszélj, ha megszólítanak. Sose legyél agresszív, ha esetleg megengedi, hogy beszélj a rendőrséggel, akkor is csak igenekkel és nemekkel kommunikálj, nehogy valamit fenyegetésnek fogjon fel.
4. Mondd el a túszejtőnek, ha életmentő ellátásra van szükséged, rendszerint először a betegeket engedik el.
5. Ha a rendőrség megérkezik, hasalj a földre és működj együtt.
6. Ne hősködj!

Videó, hogy néz ki mindez a gyakorlatban:

A videó ugyanezt taglalja, csak még érthetőbben, a felvétel végén pedig az európai, az amerikai és a brazil segélyhívó számokat is láthatjuk: