Kínai orvosok már tervezik az első fejátültetést – Két bátor vállalkozó is van a műtétre

Tavaly hatalmas botrányt kavart az olasz Sergio Canavero bejelentése, miszerint 2017-ben kínai kollégákkal közösen elvégzik az első fejátültetést emberen. Bár sokan nem hittek a sebésznek, a műtét nemsokára megvalósulni látszik…

A kórházat már kiválasztották Kínában, egy csomó ember pedig önként jelentkezett a műtétre, köztük a 62 éves Wang Huanming, aki hat évvel ezelőtt nyaktól lefelé lebénult. A másik jelentkező egy 30 éves orosz férfi,  Valery Spiridonov programozó, aki gyógyíthatatlan genetikai betegségben, gerincvelői izomsorvadásban szenved.

sp

A 30 éves orosz Valery Spiridonov izomsorvadásban szenved

A teljesen lebénult férfi abban reménykedik, hogy fejét sikerül átültetni egy egészséges ember testére. Ehhez az orvosoknak össze kell kötniük nemcsak az ereket, de az idegeket is. A műtéthez le kellene hűteni az agyat, hogy megóvják a vérellátás megszüntetése következtében kialakuló sérülésektől, miután levágták a fejet Spiridonov testéről. A beavatkozás kevesebb mint egy napot venne igénye Dr. Sergio Canavero idegsebész szerint. A legnagyobb kihívás az operáció során, hogy az agyat a műtét alatt életben tudják tartani, de mindkét fél optimistán tekint a transzplantációra.

A legújabb fejlesztések használatával is kétséges, hogy ez sikerülni fog-e. A műtét ellenzői etikai problémákra is felhívják a figyelmet: vajon az agy integrálja majd az új testből érkező, az eddigitől eltérő jeleket, felfogja majd, hogy ez egy másik test? Az is lehet, hogy komplett elmebajjal reagál majd rá.

Forrás: Iflscience