Létezik egy gyémánt park Amerikában, ahol bármilyen drágakövet találsz, nyugodtan hazaviheted

Amerika Arkansas államában, Murfreesboro városánál találod meg a világ egyetlen nyilvános gyémántlelőhelyét, ahol amit találsz, azt hazaviheted.

A település melletti terület a közeli vulkáni kráternek köszönhetően sokféle értékes drágakövet dobott már ki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az első gyémántot még 1906-ban találta egy helyi farmer, aki nem csinált titkot a nagy fogásból, a települést pedig hamarosan elözönlötték a kincskeresők. Többezren találtak kisebb-nagyobb gyémántokat. 1952 és 1972 között a gyémántlelőhely magántulajdonban volt, egy bányatársaság üzemeltette  turistaattrakcióként, aztán megvásárolta Arkansas szövetségi állam és létrejött a Crater of Diamonds Állami Park, ahol most is nyugodtan lehet keresgélni gyémántok után.

800px-Digging_For_Diamonds_(2245556315)

A belépődíj nyolc dollár, de ha azt befizettük, bármit találunk a földben, az a miénk, értékétől függetlenül – ez lehet gyémánt, ametiszt-, jáspis, vagy épp achát is.

Eddig a legnagyobb gyémántot 1924-ben W. O. Bassum találta meg a parkban, a drágakő 40,23 karátos volt, a “Sam bácsi gyémántja” nevet kapta, és ez volt az Észak-Amerikában valaha talált legnagyobb gyémánt. A követ végül 12,42 karátosra csiszolták, és 150 ezer dollárért adták el.

gyemant-1

1964-ben is volt egy nagy fogás, ekkor találták meg a 34,25 karátos „Murfreesboro csillagát”, 1975-ben a 16,37 karátos  “Amarillo csillagfény gyémántot”,  2006-ban pedig a 6,35 karátos “Roden gyémántot”.  Három évvel ezelőtt a 12 éves Michael Dettlaff egy 5,16 karátos gyémántot talált a parkban.

A hatalmas területen ma is aktívan keresgélnek az emberek, állítólag napi két értékes követ mindig találnak.

Forrás: Wikipedia, CDS