Megkóstolnád? Kétezer éves, még ehető vajat találtak

A láp különleges összetételénél fogva  – magas savtartalom, alacsony hőmérséklet, kevés baktérium, oxigénhiány – meglepően épen megőrzi a foglyul ejtett tárgyakat, testeket. Több kiváló állapotban lévő holttest mellett nemrég 2000 éves, 8 kilós darab vajat találtak négy méter mélyen az északnyugat-európai tőzeglápon.

Az erősen sajtillatú vajat Dublintól 70 kilométerre északra, Drakerath városa mellett találták. A tudósok megvizsgálták, s nemcsak azt állapították meg, hogy 2000 éves, de azt is, hogy bár senkinek sem tanácsolják, hogy egyen belőle, elméletileg még mindig fogyasztható. Andy Halpin, az Ír Nemzeti Múzeum munkatársa szerint a nagy darab vaj egy rituális temetés része lehetett, és áldozatul dobhatták a mocsárba.

_89976447_1c220c6b-27c6-4305-befa-ba29306528b2

A vaj mellett igen érdekes dolgok kerülnek elő a tőzeglápokból: kardok, dísztárgyak, faládikák, és persze holttestek. Ez utóbbiaknál még az arcvonások, ujjlenyomatok, a haj, a ruha,  és a körmök is jól kivehetőek, hiszen az oxigénhiány gyakorlatilag blokkolja a baktérium-anyagcserét. Egyedül a csontok tűnnek el, oldódnak fel teljesen a halottakból, akik így felismerhetők ugyan, de laposak.

Forrás: Múlt-Kor, BBC