A nő, aki textilgyári munkásból lett a világ első női űrhajósa

Pár nap híján pont 54 éve, 1963. június 16-án, az űrverseny legvadabb időszakában állította a Szovjetunió Föld körüli pályára állította a Vosztok-6 űrhajót, aminek fedélzetén ott ült a világ első női űrhajósa, Valentyina Tyereskova.

Az űrversenyben akkoriban a szovjetek vezettek, hiszen a Szputnyik-1 és Jurij Gagarin sikere túlszárnyalta a nyugatiak minden próbálkozását. A szovjetek azonban nem akartak megállni a sikersorozat elején, ezért gyorsan felküldték az első női űrhajóst is, miután nőstény rhesusmajmokon letesztelték, milyen hatással lehet az űrutazás a női szervezetre. Amikor meghirdették, hogy női űrhajóst keresnek – aki 170 centiméternél alacsonyabb, hetven kilogrammnál könnyebb, és harminc évesnél fiatalabb – négyszázan jelentkeztek.1926-ban már ötre csökkentették számukat, ez az öt nő pedig gyorstalpaló tanfolyamon vett részt űrutazásból. Valentyina Tyereskova akkor 26 éves volt, és a kiképzés előtt textilgyári munkásként kereste a kenyerét.A fizikai kritériumoknak tökéletesen megfelelt, ráadásul apja háborús hősként halt meg, így végül a párt főtitkára, Nyikita Hruscsov az ő jelentkezését hagyta jóvá.

800px-RIAN_archive_612748_Valentina_Tereshkova

Valentyina 1963. június 16-án, 9.29.52-kor indult el 70 óra 50 percig tartó űrrepülésére. Ezalatt kétmillió kilométert tett meg, és negyvennyolcszor kerülte meg a Földet. Persze nemcsak nézelődött, fizikai és űrbiológiai kísérleteket hajtott végre, megfigyelte és lefényképezte a földfelszínt, a légkört és a sarki fényt. Miközben folyamatosan azt jelentette, hogy nagyon jól érzi magát, később kiderült, hogy hazudott. Szervezete nem tudta megszokni a gravitáció hiányát, szédült, rosszul volt, az űrruhát kényelmetlennek találta, néhány feladatot el sem tudott rendesen végezni. Ennek ellenére Valentyina ragaszkodott hozzá, hogy marad, s bár a repülésirányítók hamarabb vissza akarták hozni, ő kitartott, és végül június 19-én, 8 óra 20 perckor a Bajevo falucska melletti mezőn szerencsésen földet ért.

Tyereskova az űrrepülés után a Szovjetunió Hőse és a szovjet hadsereg első női tábornoka,  a női egyenjogúság szimbóluma lett. Amellett, hogy 1969-ben elvégezte a repülőakadémia űrhajós szakát és megvédte kandidátusi disszertációját, politikai és közéleti szerepet vállalt, bejárta az egész világot, és még ma is az űrkutatás és az orosz kultúra népszerűsítésének szentel ideje nagy részét.

Forrás: MTI, Wikipédia,