Mit tehetett a középkorban az a lány, aki már elvesztette az ártatlanságát, de szeretett volna férjhez menni?

A középkorban a férfiakat nem kérték számon, a nőket viszont annál szigorúbb erkölcsi szabályok kötelezték: az a lány, aki nem szűzen érkezett a házasságba, hatalmas botrányt kavart. De mit tehetett az, aki már elvesztette ártatlanságát, mégis jól szeretett volna férjhez menni?

Kathleen Coyne Kellyt annyira érdekelte ez a téma, hogy egy egész könyvet szentelt azoknak az eredményeknek, amiket kikutatott a középkori feljegyzésekből. Felhasználta egy salernói orvosnő, Trotula  női egészségről írt könyvében talált információkat is. Trotula egészen pontosan arra tért ki, hogyan tagadhatták le az ifjú lányok, hogy nem a férjük az első férfi az életükben.

Elküldte őket a piacra, ahol  őrölt cukrot, tojásfehérjét, timsót,  gyógyfüveket kellett vásárolniuk, azokat esővízben elkeverni, majd ezzel a keverékkel lemosni magukat a megfelelő helyen. Aki nem bízott ebben a módszerben, az szerzett egy piócát, amivel megsebesíttette magát, hogy vérezzen, a férj pedig megnyugodjon. Kelly szerint ezen túl is léteztek módszerek, például a menyasszony arra a napra időzítette az esküvő napját, amikor magától is megkezdődne a vérzése, sőt,az igazán kétségbeesettek állítólag belöktek a sötét nászszobába egy szűzlányt maguk helyett.

Igen ám, de a férfiak is felkészültek a hazugságokra

Egy 15. századi olasz orvos, Niccolò Falcucci bombabiztos próbát javasolt az ideges vőlegényeknek. Az orvos úgy gondolta, hogy ha egy ruhadarabbal letakart nő megérzi, ha a „legjobb” szénnel füstölnek, akkor már nem szűz. Akinek még maradtak kétségei, az megnyugodhatott, hiszen a leendő asszonyka biztos, hogy nem szűz akkor sem, ha azonnal pisilni kezd, amikor a füst egy cserépkályhából száll fel, meg ha sóskaégetés közben nem sápad el. Az 1200-as években szerencsétlen nők vizeletét kellett ellenőrizni, ha az világos színű volt, tiszta és csillogó, az csak érintetlen altestből származhatott, de akkor is ezt feltételezték, ha a lány hosszabb ideig pisilt, mint egy kisfiú. Az 1300-as években élt John of Trevisa mágnest ajánlott, amit a férjnek az első éjszakán felesége feje alá kellett helyezni. Ha a nő erre úgy reagált, hogy elkezdte ölelgetni férjét, akkor biztos, hogy szűz, ám ha nem, akkor ijesztő látomásra hivatkozva kiugrott az ágyból.

Csak annyit tennénk hozzá, hogy nagyon örülünk, hogy nem a középkorban élünk – bár tegyük hozzá, még ma, ennyi évszázaddal később is vannak még jócskán olyan helyek ezen a Földön, ahol egy lányt  büntetlenül meg is ölhetnek azért, mert már nem ártatlan.

Forrás: Múlt-Kor