Meglepő, hány kultúrában tartják gusztustalannak a csókot

Azt gondolnánk, hogy egy csók a Föld minden emberénél a szerelem vagy a testi vonzódás kifejeződése, de valójában ez nincs így.  Amíg a csók az európai társadalmakban teljesen elfogadott viselkedésforma, addig Dél-Afrika, Dél-Amerika egyes népei alaposan kiakadnak, ha egy európai ember előttük vált csókot.

A dél-afrikai Tonga népcsoport tagjai 1890-ben szó szerint sokkot kaptak, amikor a hozzájuk érkező európaiakat meglátták csókolózni. A tongák egyszerűen nem tartják a csókot higiénikusnak, s ezzel nincsenek egyedül, ugyanígy gondolkodnak más afrikai törzsek, például az amazóniai Mehinako népcsoport tagjai is. Ugandában, és egy szváziföldi faluban annyira undorodnak az egésztől, hogy a nyilvánosan váltott csókot szó szerint bünteti a törvény.

Egyébként nem a nyugati kultúrának köszönhetjük a csókot, hiszen a majmok is ismerik, az emberi csókról szóló legkorábbi feljegyzés egy 3500 éves szanszkrit Véda-részletben található, az ókori társadalmakban pedig állandóan csókolóztak.

Egy tavalyi átfogó vizsgálat szerint a világon a kultúrák felében szokás csókolózni, mégpedig a vizsgálat arra a fura következtetésre jutott, hogy azokban az országokban, ahol jól elkülöníthető társadalmi osztályok vannak. Ezen kutatás tehát azt állapította meg, hogy minél nagyobb az egyenlőség egy adott népnél, annál meredekebben csökken a csókolózási hajlam.

Forrás: AAA, News24, Thisisafrica

via Index