A láthatatlan vonal, ami szegényeket és a gazdagokat elválasztja – Fotók

Johnny Miller fotós drónkamera segítségével mutatja meg, mennyire élesen elhatárolódnak egymástól a szegény és a gazdag környékek a dél-afrikai  városokban.

Ezeket a –  fehérek által kialakított, elvileg 1994-ben eltörölt faji megkülönböztetésen alapuló –  határvonalakat a földről sokkal nehezebb észrevenni, de a magasból már annál nyilvánvalóbbak.

unequal-scenes-drone-photography-inequality-south-africa-johnny-miller-1

A Holland Kelet-indiai Társaság 1652-ben a mai Fokváros helyén alapította meg az első jelentős európai kolóniát Afrikában. Az 1880-as években felfedezték, hogy a  terület gazdag gyémánt- és aranylelőhelyekkel bír, így aztán elkezdték kiirtani, illetve koncentrációs táborokba küldeni a zulu és busman őslakosokat, és megszerezni a területeket.

unequal-scenes-drone-photography-inequality-south-africa-johnny-miller-4

Az őslakosok a hollandokkal, és később az angolokkal szemben is vesztettek, 1899-ben az angol-búr háború után a brit birodalomhoz csatolták a területet.

unequal-scenes-drone-photography-inequality-south-africa-johnny-miller-5

A politikai hatalmat a fehérek tartották a kezükben, hiába voltak kevesebben, és kegyetlen törvényeket hoztak.

unequal-scenes-drone-photography-inequality-south-africa-johnny-miller-7

Nemcsak a vegyesházasságokat tiltották be, de a feketék csak útlevéllel közlekedhettek az országon belül, nem szavazhattak, a buszokon nem ülhettek a fehérek mellé, sőt, az Only white feliratú járművekre fel sem szállhattak, rájuk sem nézhettek, a közelükbe sem mehettek még az utcákon és a parkokban sem.

unequal-scenes-drone-photography-inequality-south-africa-johnny-miller-8

A feketék így külön lakónegyedekben élhettek, és bármilyen fehér ember büntetlenül üthette-verhette őket. Az esetből csak akkor lett bírósági ügy, ha a megtámadott afrikai visszaütött – ekkor ugyanis őt ítélték el.

unequal-scenes-drone-photography-inequality-south-africa-johnny-miller-10

A mai Dél-Afrikai Köztársaságot csak 1961-ben kiáltották ki, de a szegregáció csak 1994-től szűnt meg papíron.

unequal-scenes-drone-photography-inequality-south-africa-johnny-miller-13

Ebben az évben már a fekete lakosság is részt vehetett a választásokon, így lett Nelson Mandela Dél-afrikai Köztársaság első demokratikusan megválasztott elnöke.

unequal-scenes-drone-photography-inequality-south-africa-johnny-miller-16

Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem élnek jócskán olyan fehér emberek Dél-Afrikában, akik ne akarnák távol tartani magukat a feketéktől.

Forrás: Boredpanda