Miért olvassák el a bulvárlapok horoszkópos előrejelzéseit az emberek?

Sokan nem is hisznek valójában a horoszkópokban, mégis, ha kezükbe akad egy újság, csak elolvassák, mit ígérnek a csillagok arra a napra, hónapra, mi történnek vele hamarosan a szerelemben vagy karrierben. De ha nem hisznek benne, akkor vajon mi ért olvassák el?

Péter Anna a Pannon pszicho podcast tizedik adásában arról beszélt, miért is van ekkora érdeklődés a horoszkópos előrejelzések iránt.

Elveszett lelkek a káosz közepén

Olyan nagy ez a világ, az embereket olyan nehéz kiismerni, félünk a jövőtől, és alig ismerjük saját magunkat. Bizonytalanok vagyunk, félünk, elveszettnek érezzük magunkat, főleg döntéshelyzetek előtt. Emiatt aztán nagyon is jó érzés, ha valaki megmondja, milyenek vagyunk, kivel kéne szerelembe esnünk, mi lesz velünk holnap, miért történtek velünk korábban furcsa vagy negatív dolgok, milyen a többi ember, hogyan kezelhetjük őket, mik az erősségeink, a gyengeségeink.

Még az sem baj, ha az olvasottak fele nem igaz ránk, kibogarásszuk azt, amire azt mondhatjuk: “Tényleg, ez én vagyok!”

Főleg akkor ismerünk magunka, ha a nekünk tulajdonított jellemvonás pozitív.

Ezt a jelenséget egyébként a tudomány Barnum- vagy Forer- hatásnak, a személyes megerősítés téveszméjének nevezi.

Így van miben reménykednünk a nagy ködös semmi helyett, van magyarázatunk arra, miért nem jövünk ki a kollégáinkkal, és mi köt össze minket sokszázezer más Bikával, Kossal, Rákkal. Jobb abban hinni, hogy valami meg volt, vagy meg van írva a csillagokban, mint felvállalni egyéni felelősségünket az életünkkel kapcsolatban, vagy megtanulni a rossz tapasztalatok miatti önbüntetést, “nem vagyok elég jó” – érzést. Esetleg elfogadni, hogy ez az élet olyan, amiben balesetek, halálesetek, rossz dolgok is történhetnek. Legalább legyen valami értelmük.

Így azok, akik úgy gondolják, hogy a saját cselekedeteik határozzák meg az életüket, nem fogadják el a napi horoszkópos előrejelzések kész tényként tálalt világát, de azok, akik külső erőkre ruházzák az életük feletti kontrollt, azok hisznek a bulvárlapok horoszkópos jóslatainak. Mind az ötvenhatfélének, amiket különböző újságokban találnak.

A szakértő szerint ezzel addig nincs gond, amíg valaki fanatikus hívővé nem válik. Ha azt vesszük alapul, hogy úgyis minden előre meg van írva a csillagokban, és nem vesszük kezünkbe életünk irányítását, nemcsak passzívak leszünk, de nem is leszünk képesek előrejutni, sem problémákat megoldani, sem érdekeinket érvényesíteni.

Forrás: Dívány