Zombi gének – Léteznek olyan gének, amelyek a halál után válnak aktívvá

A gének közül néhányat cseppet sem zavar, hogy a test meghalt, egy kis ideig tovább folytatják működésüket. Ezek a “zombi” gének 48 órán át is működhetnek a halál beállta után – legalábbis az állatokban.

A Washningtoni Egyetem szakértői zebrahalakat és egereket vizsgáltak, az állatok mRNS szintjét mérve még életükben, és haláluk után.  Az mRNS-szint a halál beálltával, ahogy várható is volt, teljesen lecsökkent, de 548 zebrahal-, és 515 egérgén, amelyek többek közt a magzati fejlődéssel, a stresszel és a rákos megbetegedésekkel állhatnak kapcsolatban, még két napig bírták, sőt, a halál bekövetkezte után teljesítményük nem romlott, hanem inkább felerősödött.

A kutatók azt még nem tudják, miért pont ezek a gének maradnak aktívak, ahogy azt sem, pontosan miért.

A feltevések szerint a súlyosan sérült test gyógyításán fáradozhatnak

És valószínűleg nekünk embereknek is vannak ilyen génjeink – egy korábbi kutatás alkalmával több olyan emberi gént sikerült azonosítani, amelyek több mint 12 órával a halál után is működtek.

A téma további kutatásokat igényel, de már most segíthet pontosabban meghatározni a halál idejét, és a megszerzett tudás szervátültetéseknél is jól jöhet, hiszen közelebb kerülhetnek annak a rejtélynek a megoldásához, hogy miért növekszik meg a rák kockázata a szervátültetett betegekben.

Forrás: Iflscience