3400 évvel ezelőtt építették a szobrot, amelyik minden reggel énekelt

A két hatalmas szobrot  Memnón-kolosszusok néven emlegetik, és III. Amenhotep fáraó idején, 3400 évvel ezelőtt építették őket a Nílus partján, a mai Luxor városával szemben.

A 18 méter magas, kvarcithomokkőből készült kolosszusok ma már nem eredeti helyükön állnak.

colossi-of-memnon2

Annak idején az ókori Egyiptom legnagyobb templomát, Amenhotep halotti templomának bejáratát őrizték, de aztán a Nílus évenkénti áradása miatt egyre több kárt tett bennük a víz.

colossi-of-memnon-56

Egy régi, előző századbeli fénykép a szobrokról

A kolosszusokat Hapu fia, Amenhotep felügyelete alatt  a szobrokat lebontották, a köveket átcipelték, és Men udvari szobrász faragta ki belőlük az ülő fáraót, aki arcával a felkelő nap felé néz, lábánál pedig fő felesége és anyja áll.

Időszámításunk előtt 27-ben azonban hatalmas földrengés történt, ami az egyik kolosszust derékban eltörte. A félig összeomlott építmény – valószínűleg az elpárolgó harmat és az emelkedő hőmérséklet miatt – minden reggel énekelt, azaz furcsa fütyülő, zúgó hangokat adott ki.

colossi-of-memnon-28

Innentől kezdve a görög látogatók szavajárása miatt kapcsolták össze a kolosszusokat Memnón nevével – a görög legendákban Memnón a trójai háborúban az aithiopszok királya, aki annak ellenére, hogy Akhilleusz legyőzte, énekével köszönti anyját, a Hajnalt.

Az éneklő szobor köré hatalmas legendahálózat szövődött , nagyon sok híres történelmi személyiség látogatta  meg a kolosszusokat, és a szobrok ma is nagy turistalátványosságot jelentenek.

colossi-of-memnon-73

Pedig az éneknek már annyi, 199-ben Septimius Severus császár annak érdekében, hogy elnyerje az orákulum kegyét,  összeilleszttette a kettétört szobrot.

Forrás: Amusingplanet