“Tökéletes harmóniájú angyali kórus”- Ilyen a tücsökciripelés hangja lelassítva

Ki a nyár hírnökét látja benne, ki idegesítő, alvást nehezítő bogarat, a tücsök éneke azonban kifejezetten érdekes.

Egy amerikai zeneszerző, Jim Wilson felvette a ciripelést, és amikor lassítva hallgatta meg, rájött, hogy bizonyos lejátszási sebességnél a ciripelés egyenesen “tökéletes harmóniájú angyali kórushoz” hasonlít. A művész  a természetes ciripelésre rákeverte a lassított változatot, így laikusoknak tényleg úgy hangzik, mintha kórus kísérné a párjukat kereső, vagy épp fülüket hangoló rovarok énekét. A dolog azért nem ennyire egyszerű, a simán csak lelassított ciripelés ugyanis kicsit sem hasonlít angyalok hangjára.

Sokak szerint a kórushangot csak rákeverték a felvételre, de – bár létezik olyan változat, ahol Bonnie Jo Hunt operaénekes hangja is megszólal a ciripelés közepette – ez nem feltétlenül igaz.

Szakértők szerint valószínűleg Wilson nemcsak simán lelassította a ciripelést, hanem különböző fokozatú lassítások felvételeit tette egymásra, hangmodulációkat használva. Ettől függetlenül – szegény tücsök mégsem angyal – a ciripelés hozzátartozik a nyári életérzéshez. Állítólag még azt is kiszámolhatjuk a ciripelések számából, hogy hány fok van odakint.