86 évesen hunyt el Bud Spencer, minden idők leghíresebb olasz színésze – Ezek voltak az utolsó szavai

2016. június 27-én, 86 évesen hunyt el minden idők leghíresebb olasz színésze, Bud Spencer, akit saját hazájában egyáltalán nem övezett olyan hírnév, mint külföldön.

A híres színész fia, Giuseppe így nyilatkozott édesapja haláláról:

“Papa 18.15-kor távozott tőlünk, békében halt meg, egyáltalán nem kellett szenvednie. Mi pedig, a családtagjai végig mellette maradtunk. Az utolsó szava az volt: köszönöm (grazie).”

Az olasz filmes szakma soha nem ismerte el a híres színészpárost

Bud Spencer eredetileg a Carlo Pedersoli néven született 1929. október 31-én Nápoly városában. 2015-ben érdemjegyet kapott szülővárosa polgármesterétől, de sajnos az olasz filmipar sosem ismerte el sem őt, sem Terence Hillt. Ennek kapcsán így nyilatkozott Bud Spencer:

“Olyan, mintha Olaszországban nem is léteznénk mi ketten Terence Hill-lel, annak ellenére, hogy a fiatalok körében népszerűek vagyunk. Egyetlen egy díjat sem kaptunk soha, és a filmfesztiválokra sem hívnak meg minket.”

Érdekes életútja nem csak Hollywoodba, hanem még Brazíliába is elkalauzolta Bud Spencert, aki a híres amerikai sörmárkáról nevezte el magát Bud-nak, vezetéknevét pedig a népszerű amerikai sztártól, Spencer Tracy-től kölcsönözte.

bs4

Fotó: Facebook

Kalandos élete volt

Bud Spencer 11 éves volt, mikor családja az olasz fővárosba, Rómába költözött, ahol aztán délelőttönként gimnáziumba, délutánonként pedig úszótanfolyamra járt szorgalmasan. Mind az iskolában, mind az uszodában kiváló eredményeket ért el, már 17 évesen egyetemre járt (kémia szakra), de mikor véget ért a második világháború, a családja Rio de Janeiróba emigrált. Brazíliában aztán mindenféle állást elvállalt, volt kétkezi munkás, könyvtáros és az olasz nagykövetség titkára is.

Később mikor a család visszatért Rómába, Bud Spencer végre folytathatta tanulmányait (ez alkalommal azonban inkább jogot tanult), de ez nem volt elég: ekkor kezdett versenyszerűen úszni. Majd mikor Hollywood is felfedezte magának, olyan világklasszis filmekben szerepelt, mint a Quo Vadis? vagy a Hannibál. Érdekes módon ez utóbbi forgatása során egyszer sem találkozott későbbi társával, Terence Hill-lel, akit akkor még csak Mario Girottinak hívtak.

bs2

Fotó:  Facebook

1955-ben a Napjaink hőse című filmben kapta az első jelentős szerepet, majd végleg felhagyott az úszással, és érdekes módon pont Budapesten, a magyar vízilabda válogatott ellen játszott utoljára olasz színekben 1967-ben. Közben azonban még rövid időre visszatért Dél-Amerikába, majd hazatérve Olaszországba saját céget alapított, és feleségül vette régi szerelmét, Maria Amatót. Ebben az időben született meg az első két gyermekük, Giuseppe (1961-ben) és Christine (1962-ben). A harmadik gyermekük, Diamante 10 év “szünet” után jött világra.

A hatvanas években leginkább mint énekest ismerte őt a nagyvilág, akkoriban még ilyen ambíciói is voltak Carlo Pedersolinak. 1967-ben aztán, Terence Hill-lel közösen döntöttek úgy, hogy művésznevet választanak maguknak, miután befejezték a Nincs bocsánat című, első valóban közös filmjüket. A későbbi filmeket már nem kell bemutatnunk a magyar közönségnek, hiszen a hetvenes, nyolcvanas évek nemzedéke, és talán az ő gyermekeik is mind Bud Spencer filmjein nőttek fel.

Hiányozni fog nekünk!

bs3

Fotó: Facebook

Forrás: lastampa.it

O. M.