A nő, aki arról lett híres, hogy nyulakat hozott a világra

1726. szeptember 27-én a 24 éves angliai parasztlány, Mary Toft arról híresült el, hogy folyamatosan nyulakat szült. Több neves orvos is saját szemével látta, hogy állatok bújnak ki a nő méhéből, de a trükkre csak azután jöttek rá, hogy a lányból egyfajta bizarr sztár lett.

Mary terhes volt, és szüléséhez hívta segítségül sógornőjét, Mary Gillt. Az asszony megrökönyödve látta, hogy állatféle jön világra embergyerek helyett. A család erre hívta a több, mint harminc évnyi tapasztalattal rendelkező orvost, aki szintén csak állathoz tudta hasonlítani a teremtményt. Akkoriban könnyebben elhitték, hogy állat jön ki egy emberből, mert tartotta magát az a hiedelem, miszerint az anya érzelmei és képzelgései befolyásolják a magzat fejlődését, például ha a terhes nő megijedt egy nyúltól, akkor akár nyulat is szülhetett. Ez az elképzelés egyenesen a huszadik századig meghatározta a népi gondolkodásmódot.

800px-cunicularii_or_the_wise_men_of_godliman_in_consultation

Eltelt egy kis idő, s Mary ismét bejelentette, hogy szülni fog, ezúttal pedig valóban nyúl lett a vajúdás eredménye. Még nyolc kisnyúl születését nézték végig az orvosok, akik a halott állatokat alkoholban tartósítva őrizték meg. Az eset akkora port kavart, hogy maga a király is kíváncsi lett a nyulakat szülő asszonyra. Elküldte az asszony házába a saját emberét, Mary akkor már majdnem a huszadik nyulát szülte meg. A királyi orvos is látta, hogy nyúl jön ki a nő méhéből, de akkor is tovább gondolkodott, hogy lehet ez. Megfogta az asszonyt és magával vitte Londonba, ahol elzárva tartották. Láss csodát, a nyúlszülések megszűntek.

Amikor Mary magas lázzal ágynak esett, s az egyik nyulat felbocolták, az orvos végül rájött, mi történik: Mary elvetélt első gyermekével, a nyitva maradt méhszáj miatt a pénzszerzés és a hírnév érdekében kisállatokat helyezett fel férje segítségével a méhébe, majd látványosan megszülte azokat. A mindent tagadó Maryt bíróságon fenyegettték meg azzal, hogy egy rendkívül fájdalmas, kísérleti jellegű kismedencei műtétet hajtanak végre rajta, hogy lássák, mitől ilyen különleges, s ekkor az asszony megtört, és elmondta az igazat. Miután lelepleződött, Mary öt hónapot tölött börtönben, ahonnan szegényen ment haza, s talán annak is örülhetett, hogy nem vitte el egy fertőzés.

Forrás: Mentalfloss