Őrült Johanna: A királynő, akinek tényleg elvette az eszét a szerelem

II. Johanna kasztíliai királynő 1479 és 1555 között élt, és a spanyolok ma is csak a szerelem bolondjaként emlegetik.

Johanna családjában anyai nagyanyja, I. Izabella révén már jelen volt az őrültségre való hajlam, ezt örökölhette a lány is, aki férje, I. Habsburg Fülöp – becenevén Szép Fülöp – halála után ugyanúgy szerette hitvesét, mint életében. A frigy – a korra nem jellemző – hatalmas szerelemmel indult, és hat gyermeket eredményezett. A boldogságra árnyékot vetettek  ugyan Johanna féltékenységi rohamai, de azért boldog házasságban éltek.

johanna_fulop

Johanna és Fülöp (Fotó: Wikipédia)

Szép Fülöp 1506-ban bekövetkezett halála után azonban az épp várandós Johannának a maradék esze is elment

Férje holttestéhez beszélt ugyanúgy, mintha az még élne, gyerekeit is gyász szertatásokra kényszerítette apjuk holttesténél, többek között még egy spanyol utazásra is magával vitte a tetemet, közben pedig megszülte utolsó közös gyermeküket. Hét hónap  – egyesek szerint több év – telt el így, mire a nekrofíliával megvádolt özvegyet rákényszerítették, hogy adja ki kezei közül a testet.

Johannát végül hatalomra és trónra éhes apja 1509-ben élete végéig bezáratta egy kastélyba

Johanna egyedül legkisebb gyermekét vihette magával. Az asszony embertelen körülmények között élt Tordesillasban, még az apa, Ferdinánd 1516-ban bekövetkezett halála után is. Johannát saját fia gyámsága alá helyezték, a férfivá érett V. Károly német-római császárként végre teljesítette apja álmát, és német-római császárként ült a spanyol trónon (is).

Ferdinánd az egyik fiuk

Ferdinánd az egyik fiú, aki kiskorában szemtanúja volt anyja meglehetősen furcsa viselkedésének

Johanna és Fülöp másik fia felnőve I. Ferdinánd néven 1526-tól magyar és a cseh király volt, 1556-tól pedig német-római császár. A maradék négy testvér is sokra vitte,  Habsburg Eleonóra francia királyné, Habsburg Izabella dán királyné, Habsburg Mária magyar és cseh királyné volt, míg Habsburg Katalin portugál királyné.

Forrás: Wikipedia,