Ez az 1 milliméteres rák a világ legerősebb állata

Elefánt, cápa, nagy súlyokat cipelő hangya? Meglepő, de ha a testtömeghez képest kifejtett erő szempontjából listázzuk az állatokat, egy apró kis rák kerül a dobogó legfelső fokára.

Az evezőlábú rákok az egész Földön elterjedtek, csak 1 milliméter hosszúak, de rendkívül gyors idegrendszerük, erős lábaik vannak, így méretükhöz képest nagyon is erősek, és meglepően gyorsak. Annyira, hogy ha sebességüket emberre vonatkoztatnánk, akkor evezőlábú rák-erővel egy másodperc alatt egy kilométert is megtennénk a vízben.

rak2

A kis áramvonalas, csepp alakú rákok a természetben általában halak táplálékaként szolgálnak. Színük nemcsak fajonként, de akár egyedenként is eltérő, van belőlük fehér, szürke, barna, zöld, rózsaszín és piros is, egyes fajaik pedig képesek világítani is.

Olyan sokan vannak, hogy az antarktiszi vizek krilljei mellett az evezőlábú rákok alkotják a legnagyobb biomasszával rendelkező állatcsoportot. A rákoknak óriási szerepük van a vizekben, nemcsak azért, mert táplálják a halakat, hanem azért, mert táplálkozásuk során testükben megkötik az óceáni szenet, és azt a vándorlásuk alatt  mélyebb vízrétegekbe juttatják.

Forrás: TodayIfoundout, Wikipedia