Ismered őket? 11 ritkán látott macskafélét mutatunk

Szinte közük sincs az apró, játékos, dorombolós házimacskához: vadak, támadnak, erősek, egyiküket sem lehet hazavinni – sőt, néhányukról még nem is hallottunk soha.

black footed cat

Feketelábú macska: ő a legkisebb termetű macskaféle, testhossza csupán 30-40 cm. Nevét fekete talpáról kapta, élőhelye Angola, Botswana, a Dél-afrikai Köztársaság, Namíbia, Zimbabwe, a legfőbb élőhelye a Kalahári.

canada lynx

Kanadai hiúz: hasonlít a megszokott hiúzra, csak egy kicsit kisebb, a pamacs a fülén viszont nagyobb. Az állat Amerika északi részein, Kanada és az Amerikai Egyesült Államok területén lakik az erdőkben.

clouded leopard

Ködfoltos párduc: Öt centis szemfogaival hívja fel magára a figyelmet, súlya 11 és 23 kg között változik. Fán él, ott is vadászik Dél-Kínában, a Himalája keleti részén, Északkelet-Indiában, Délkelet-Ázsiában és az Indonéziai-szigetvilágerdein. Akár 2000 méteres magasságban is megtalálhatók a trópusi és szubtrópusi esőerdőben.

jaguarundi

A 3-10 kilós jaguarundi, vagy menyétmacska a pumával és nem a jaguárral áll rokonságban. Megtalálható a sűrű esőerdőktől kezdve a bozótosokon és a pampákon át a mocsarakig egész sok helyen Argentína északi részétől egészen Mexikóig, illetve az Amerikai Egyesült Államok déli vidékéig.

szervál

Szervál: a 9-18 kilós macskaféle Afrikában nagyon gyakori, főként a szavannákon fordul elő,aA folyóvizekhez közeli magas fűvel benőtt területeken.

sand cat

Homoki macska: A fajt 1855-ben Victor Loche francia természettudós fedezte fel. A mindig kölyökképű állatok Észak-Afrikában, Izraelben, az Arab-félszigeten, Pakisztánban és Türkmenisztánban élnek, és veszélyeztetettek.

leopard cat

A leopárdmacska, más néven bengáli törpemacska méretében egy kisebb házimacskára emlékeztet. Indiában, Délkelet-Ázsiában, Kína keleti részén és Koreában él. A fákon vadászik pókokra, madarakra, rágcsálókra, így kiváló mászó, hátsó lábát 180 fokban is képes elfordítani, és fejjel lefelé lóg az ágakon.

karakál

Karakál, vagy sivatagi hiúz: közepes termetű, Afrikában és Délnyugat-Ázsiában élő macskaféle, aki csak hasonlít a hiúzra, igazából a szervállal rokon. Neve ellenére kerüli a sivatagot, viszont akár három métert ugrik felfelé

Pallas macska

A pusztai macska, més néven manul, vagy felfedzője után Pallas-macska Közép-Ázsia pusztáin él az extrém száraz kontinentális pusztákon. Bár szőre nagyobbnak mutatja, házimacska méretű. Pupillája érdekes módon kör alakú. Annyira erős, hogy képes akár 5 méteres szurdokokon átugrani, kedvenc zsákmánya a pocoknyúl.

pallasz 2

Ez egy rendkívül előnyös kép róla :)

800px-FelisChausMunsiari1

A mocsári macska vagy csausz, mocsári hiúz és nádi hiúz néven is fut. Már az ősi Egyiptomban is ismerték, kutatók megtalálták mumifikált példányaikat. A Nílus deltavidékét kedveli, a nedves, mocsaras nádasokat, a folyó áztatta gabonaföldeket, ott van Afrika legnagyobb részén, Núbiában, Perzsiában, a Közel-Keleten, Közép-, Dél- és Délnyugat-Ázsiában is.

Forrás: Catlove