“Segítség, kicserélték a családomat hasonmásokra, és rólam is készült másolat!” – Hallottál már a Capgras-jelenségről?

Emlékeztek Schwarzenegger “A hatodik napon” című filmjére? Vannak betegek, akik ezt élik át minden nap. A Capgras-jelenségben szenvedők meg vannak róla győződve, hogy szeretteik valamelyikét idegenek kicserélték egy ugyanolyan kinézetű csalóra.

A betegség jelentkezhet agysérülés után, a demencia egyik tüneteként, vagy skizofréneknél bármikor. 1923-ban francia pszichiáterek, Capgras és Reboul-Lachaux számoltak be a jelenségről először, innen a betegség neve is. A hozzájuk érkező, krónikus paranoiában szenvedő De Rio Branco asszony arról panaszkodott, hogy nemcsak férjét, de környezetét, és őt magát is hasonmásokkal cserélték ki. A betegek nem érzik magukat biztonságban, paranoiás tüneteket mutatnak a szerintük kicserélt emberek társaságában.

A nő, akinek csak a férjét “cserélték ki”, ezért elüldözte otthonról

Mrs. D, egy 74 éves háziasszony a pszichiátriai vizsgálatok alapján atípusos pszichózisban szenvedett. Beszámolt arról is, hogy szerinte férjét kicserélték egy idegenre, és nagyon fél. Az asszony nemcsak a hálószobából zavarta ki férjét, fiától még fegyvert is kért, hogy megvédhesse magát. Még a rendőrökkel is harcba kezdett, aki megpróbálták bevinni a kórházba. Az eset azért is volt különleges, mert az asszony az összes többi családtagot pontosan felismerte minden alkalommal, csak férjével voltak problémái.

A lány, aki meg volt győződve róla, hogy másolat készítettek róla – van egy jó és egy rossz változata

Egy másik eset az akkor 28 éves, egyedülálló Diane nevéhez fűződik. A lány sokat volt a pszichiátrián, de egy orvosi vizsgálat után kezdte a Capgras jeleit mutatni. Meg volt győződve arról, hogy az egyik orvos belsőleg károsította őt, később arról számolt be, hogy egy férfi másolatokat készít őróla, és létezik egy jó és egy rossz változata. Diane-t végül skizofréniával és Capgras-jelenséggel diagnosztizálták.

Forrás: PTE, Karger, Wikipedia