Sörben fizették a munkások bérét 5000 évvel ezelőtt

Egy ötezer éves agyagdokumentumból kiderült, hogy az ókori Mezopotámiában egy napi munkát gyakran sörben fizették ki. Aki jól teljesített az akár 4-5 liternyit is kaphatott.

A mai Irak területén található egykori Uruk város lakói voltak azok, akik felépítettek olyan építményeket, mint a hatalmas toronytemplomok, a zikkuratok. Az akkor élt nép tagjai nemcsak dolgoztak, de társasjátékoztak, volt pénzük, levél helyett pedig ékírásos agyatáblákra írták fel mondandójukat.

00121754001_h-800x533

Az, hogy sörben fizették néhányukat, nem is olyan ritka dolog

Arra nézve is találtak már bizonyítékokat, hogy a piramisokat építő munkásokat ugyanígy fizették. A sört azonban ne úgy képzeljük el, amilyennek ma ismerjük: sokkal tápanyagdúsabb, kiadósabb, keményítőben gazdag innivaló volt, ami eltelítette a munkások gyomrát. Akkoriban nemcsak főzték és itták a sört, hanem gyógyító hatásait is ismerték, a nők pedig szépítkezéshez is felhasználták.

Az innivalóban fizetés még a középkorban is tartotta magát, sőt, a hollandok három évvel ezelőtt azzal is megpróbálkoztak, hogy a szemétszedésért cserébe sörrel fizettek az amszterdami alkoholistáknak.

Forrás: 24, Newscientist, BBC