7 évet töltött börtönben az első európai, aki megmutatta, hogy kell dohányozni – Azt hitték, megszállta az ördög

1492-ben Kolumbusz emberei rengeteg helyi különlegességgel ismerkedtek meg Amerikában. A sok közül az egyik legfurcsább szokása az őslakosoknak a dohányzás volt.

Az őslakosok régóta dohányoztak, megmutatták hát a hódítóknak is. Aki először kipróbálta, és megmutatta az európai embereknek, hét év börtönt kapott, mert nem tudták mással magyarázni azt, hogy füst jött ki az orrán és a száján, csak azzal, hogy ördögi befolyás alatt áll.

A szerencsétlen tengerésztiszt, Rodrigo de Jerez egy  spanyol faluban mutatta be, hogyan dohányoznak az őslakosok, de amikor a füstöt kifújta, a vallásos emberek azt hitték, a férfit megszállta a sátán. Inkvizíció elé cipelték, és hét év börtönre ítélték.

140561_13_0405_02-9BvdcIFThnFBXpYFdrWXqg

Így képzelték el Jerezt a börtönben (Kép: Varldenshistoria)

Európába sokáig nem akarták beengedni a dohányzást – De aztán rájöttek, hogy sok pénzt lehet belőle keresni

Nem Jerez elítélése volt azonban az egyetlen olyan óvintézkedés, amivel az európaiak megpróbálták kiszorítani a dohányzást. A pápa kitiltotta a dohányt minden templomból és szent helyről, királyok adtak ki ilyen témájú pamfleteket, Oroszországban verés járt a dohányzásért, Kínában és Törökországban pedig akár le is fejezték azt a barbárt, aki a tűzzel játszva rágyújtott.

A szigorú törvények akkor változtak meg, amikor a kereskedők rájöttek, hogy a dohány igazából jól eladható és adóztatható termék.

Forrás: KnowledgeNuts