Ahogy a tinik a gyorsételekre, úgy szoknak rá a halak a műanyag fogyasztására

Svéd kutatók nemrég közölték, hogy a vizsgálatok szerint a fiatal halak  a polisztirol miatt ugyanúgy rászoknak a tengerekben talált műanyagrészecskék elfogyasztására, ahogy a tinédzserek a gyorséttermi ételekre.

A polisztirol miatt a természetes táplálékuknál sokkal ízletesebbnek találják a műanyagrészecskéket például a sügérlárvák. Ettől azonban a műanyag még nagyon káros számukra (is), a műanyagevő halak így lassabbak, butábbak, és kisebbre is nőnek. A vízbe jutó műanyag mennyisége évről évre egyre csak nő, csak tavaly nyolcmillió tonnányi került az óceánokba.

_89865737_lonnstedt4hr

Jól látszanak a lenyelt apró műanyag részecskék a sügér lárvájában

Bár a műanyag extrém lassan bomlik le, a hullámzás, a kopás és a fény miatt szétesik apró darabokra, mikroműanyagokra. Ezek az öt milliméternél is kisebb darabok nem ismeretlenek számunkra, hiszen rendszeresen tesznek belőlük fogkrémekbe, sminkekbe, tusfürdőkbe, de a halaknak újdonságot jelentenek. Megeszik őket, amitől lelassulnak, elbutulnak, és könnyű prédát jelentenek a ragadozók számára, a populációk száma így jelentősen lecsökken.

Lárva, műanyaggal teli pocakkal

Lárva, műanyaggal teli “pocakkal”

De miért eszik meg a műanyagot a halak?

“Mindegyik hal számára elérhető volt a plankton, mégis inkább a műanyagot választották, ha tehették. Úgy tűnik, a műanyagnak van olyan kémiai vagy fizikai hatása, amely fogyasztási reakciót vált ki a halakból. A műanyag becsapja őket, azt hiszik róla, hogy nagy energiatartalmú táplálék, ezért sokat kell enniük belőle. Olyan ez, mint az egészségtelen gyorséttermi fogások a tinédzsereknek, csak úgy tömik magukba” –  mondta Oona Lonnstedt, az Uppsalai Egyetem kutatója.

Az Egyesült Államokban egyébként már betiltották a mikroműanyagot, elvileg már tilos kozmetikai és higiéniás termékekben használni, és a jövőben valószínűleg Európában is számolni kell hasonló rendelettel.

Forrás: BBC