VIII. Henrik időszakában egészen különösen gondolkodtak arról, hogyan kell viselkedni a hálószobában

VIII. Henrik uralkodása idején az egyház, az állam és az orvosok legjobbjai összeültek, és meghatározták az illedelmes hálószobai viselkedés alapszabályait – Lauren Johnson történész ezeket a különös elképzeléseket foglalta össze a BBC History magazinnak. Szerdán például a férfi nem érhetett a nőhöz, de nem ez az egyetlen furcsaság.

Csak akkor élhettek nemi életet, ha gyereket akartak

Az egyházi emberek szemében csupán az öröm keresése hatalmas bűnnek számított. Csak az élhetett házaséletet, aki semmiféle fogamzásgátló módszerhez nem folyamodott, és gyereket akart. E nemes cél nélkül minden szex a szodómia kategóriába került. A királyokon és királynőkön ráadásul hatalmas volt a nyomás, hogy minél több, de legalább egy fiú utódot összehozzanak. Akkoriban a gyerekek közül sokan meghaltak fiatalon, ezért érdemes volt sok gyereket nemzeni. Henrik első felesége, Aragóniai Katalin  első gyermeke viszont halva született, aztán az 1511-ben megszült kisfiú pedig 2 hónaposan meghalt. Még egy elvesztett fiúmagzat után Katalin 1516-ban végül megszülte Máriát. Henrik közben sokszor félrelépett, és több ilyen kapcsolatból is született törvénytelen gyereke, fiú is.

Házasság a szexért

Természetesen csakis házasok élhettek nemi életet, de akkoriban a házasságkötés még nagyon egyszerűen elintézhető formaság volt. 1509-ben két tanú elég volt ahhoz, hogy hallják, ahogy a férfi és a nő elmondja az esküt, aztán megülték a nászt. A csavar ott volt a dologban, hogy akár a férfi, akár a nő később könnyedén érvényteleníthette a házasságot csak azzal, hogy nem ismerte el. VIII. Henrik egy barátja, Charles Brandon ezzel messzemenően vissza is élt, megtörtént, hogy összeházasodott egy nemes kisasszonnyal, Anne Browne-nal, aki kislányt szült neki, de Randon így is letagadta, hogy valaha házasságot kötött volna vele. Fogta magát, és elvette Anne Brown nagynénjét a pénzéért ( a nő két évtizeddel volt idősebb nála), majd amikor elég aranyat csalt ki tőle, azt a házasságot is érvénytelennek nyilvánította, és szépen visszament Anne-hez. Törvényesen.

Az orvosok szerint igenis kellett az orgazmus, a papok irtóztak tőle

A korabeli orvosi vélemény szerint nemcsak a férfiaknak, de a nőknek is volt magva, amit ki kellett bocsátaniuk ahhoz, hogy gyermeket nemzzenek. Ennek érdekében nemcsak a férfiaknak, de a nőknek is orgazmust kellett átélniük. Még arról is kioktatták a férfiakat, ezt hogyan érhetik el, és ismerhetik fel a jeleit. A vallásos emberek azonban, akik magukévá tették az egyház szigorúan élvezet-mentes álláspontját, még a sima szeretkezéstől is bűntudatot érezhettek. Margery Kemple 15. századi misztikusról feljegyezték, hogy annyira zavarta, hogy élvezi a házaséletet, hogy megkérte férjét, inkább ne is csináljanak semmit, nehogy mértéktelen élvezetükkel megharagítsák az istent.

Napok, amikor kötelező volt az önmegtartóztatás

Az egyház ha már nem akadályozhatta meg, hogy a házasok legalább időnként nemi életet éljenek, olyan szigorúan szabályozta az egészet, hogy olvasni is sok. Szerdán, pénteken, vasárnap, böjt idején, adventkor, pünkösdkor, az áldozás előtt, szülés után, menstruáció előtt, a szoptatás idején, illetve nappal (!) kereken megtiltották a szerelmeskedést. Még a nem tiltott napokon is csak és kizárólag sötétben, ruhában, és misszionárius pózban engedélyezték a szexet.

Forrás: BBC, Tudorsociety

via Index