A szülők csak mandulatejet adtak gyereküknek, és csak akkor vitték kórházba, amikor már mozogni sem tudott

Azt hinnénk, hogy a fénnyel etetett, halálra éheztetett magyar gyermek esete legalább elég ritka, ha már ennyire szomorú. Felelőtlen, elvakult szülők azonban mindenütt élnek, legutóbb egy spanyol kisfiút veszélyeztettek.

Szerencsétlen gyerek kilenc hónaposan került kórházba, csontjai extrém módon elvékonyodtak, mozogni sem tudott, lábának és gerincének csontjain repedéseket találtak az orvosok. A vizsgálatok után kiderült, hogy a kilenc hónapon át csak mandulatejjel, illetve mandulaliszttel készült ennivalókkal táplált gyerek skorbutban szenved. A betegséget a hosszú hajóutakkal hozzák kapcsolatba, ahol a legénység az egyokdalú táplálkozás miatt végül megbetegedett, fogaik kihullottak, csontjaik meggyengültek. A fájdalmas állapot azért alakul ki, mert a C-vitamin nemcsak az immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges, de a szervezet megfelelő kollagéntermeléséhez is  – kollagén nélkül pedig a csontok nem tudnak megerősödni.

Az orvosok mindent megtesznek a kis beteg javulásáért, azonnal C- és D-vitaminban dús tápot adtak neki, és elkezdték normálisan, korának megfelelően táplálni.Arra is felhívták mindenki figyelmét, hogy a növényi alapú italok, tejek nem helyettesíthetik az anyatejet, a tápszert, és a zöldségeket, gyümölcsöket.

Forrás: Medical Daily