Milliós kártérítést kap az államtól az életfogytiglanra ítélt rabló, mert “rossz az élet a magyar börtönben”

Börtönbeli panaszai miatt többmilliós kártérítést kap az államtól Süveges Péter, a tescós rablás vádlottja.

A férfi még 2005-ben hajtott be több társával együtt állig felfegyverkezve egy lopott BMW-vel a budaörsi, egyébként dugig tömött Tesco parkolójába. Az aznapi bevételért érkező páncélautóra támadtak, meglőtték az őrt, fenyegették az embereket, majd a kiérkező rendőrökre tüzet nyitottak, kézigránátot dobtak, majd elmenekültek.

A rabló, aki harcol az “igazságért és a szabadságért”

A három férfit egy hónappal később fogták el, épp egy újabb rablásra készültek. Hiába azonban a hosszú bűnlajstrom, a sok rablás, a gyilkossági kísérletek sora és az életfogytiglani ítélet, Süveges Péter vígan él a börtönben, és már a negyedik kártérítési perét nyeri az állammal szemben. Panaszkodik a zuhanyzáshoz biztosított túl hideg víz, a rossz hajvágás (!) ellen, de pénzt kap a rossz körülmények között töltött sétákért és silány étkeztetésért is. Süveges,  aki nemrég négymillió forintot zsebelt be az államtól, elégedett volt az ítélettel, de tovább folytatja, idézzük: “igazságáért és szabadságáért folytatott küzdelmét”.

Még azt sem tudni pontosan, az elkövetők életfogytiglani ítélete jogerős-e

2014-ben első fokon ugyan azt kaptak, de 2015 júliusában  megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezték az ítéletet, később jogsértőnek mondták ki. Az eljárás most is folyik. A férfi közben nemcsak jól él a börtönben, de az ügyében eljáró bíró hanyagsága miatt korábban megszerezte az  ellene valló tanú  – a combon lőtt biztonsági őr – nevét és címét is. A férfi, akinek keresztüllőtték a lábát, és egy repeszdarab a fejét is megsebesítette, összesen 320 ezer forint kártérítést kapott a támadás után. Munkát alig talál, hiszen sérült, ezért kérte – az állam tanácsára –  a kártérítést. Ehhez meg kellett adni személyes adatait, a bíró pedig elfelejtett intézkedni arról, hogy ezeket titkosan kezeljék. Süveges nemcsak megszerezte az őr címét, de még levelet is írt neki a börtönből. A férfi joggal rémült meg, de a főügyészség szerint nem történt bűncselekmény a bíró részéről.

Forrás: Index, HVG