A tudósok már képesek hamis emlékeket ültetni az emberi agyba

A tudósok régóta kutatják hamis emlékeink – sokan olyan dolgokra emlékeznek, amik meg sem történtek –  forrását, s mivel szerintük az agyunk felelős értük, azzal kísérleteznek. Három évvel ezelőtt már sikeresen ültettek hamis memóriát egerek agyába, most emberrel is véghezvitték ugyanezt.

Emlékeink nemcsak tapasztalatainkból származnak

Kialakulásukat befolyásolják az érzelmeink, érzékelésünk, képzeletünk, a tér, az idő nyomai. Amit mi emlékként elő tudunk hívni, azt a tudósok kémiai és fizikai változásokként, illetve a köztük lévő kapcsolatként értelmezik, és engramnak nevezik.

Hamis emlékeket  optogenetika technikát használva, az egysejteket finomhangolva képesek, tehát módosítják az emlékek létrehozásáért felelős agyi területen, a hippokampuszban lévő sejteket.

Hamis emlékek előidézése az egereknél

Az egereknél ez úgy nézett ki a gyakorlatban, hogy betették őket egy kamrába, otthagyták őket, s az állatokban értelemszerűen kialakult egy emlék a helyről. Másnap ugyanezeket az egereket bevitték egy másik kamrába, ahol két dolgot tettek egyszerre: apró elektrosokkal félelemérzetet alakítottak ki, és kék fény segítségével előidézték az előző napi emléket az első kamráról. Az egereket harmadik nap visszatették az első kamrába, ahol láthatóan félelemreakciót mutattak, pedig ott sosem bántották őket. Sikerült összekapcsolni a félelmet az első kamrával, azaz hamis emléket létrehozni.

Hamis emlékek előidézése az embereknél

Az emberek emlékeinek módosításáról a mostani kutatás vezetője, Takeo Watanabe mesélt. Szerinte egyszerű “agymosó” technikájukkal, az agy új bekötéseivel egy napon talán segíthetnek majd a depresszióval vagy autizmussal küzdő betegeken is. Egyelőre azonban csak ott tartanak, hogy sikerült “meggyőzniük” kísérleti alanyokat arról, hogy a fekete vonalak, amiket láttak, igazából pirosak.

Forrás: Iflscience