Hogyan ég a láng, ha nincs gravitáció? Így néz ki a tűz az űrben

Földünkön a gravitáció határozza meg, hogyan ég a tűz lángja. Mivel a forró gázok sűrűsége kisebb, és melegebbek, mint a körülöttük lévő levegő, felfelé szállnak, a tűz lángjai is felfelé törnek. Igen ám, de ha nincs gravitáció, akkor a láng gyönyörű gömb alakú.

Kutatók régóta kísérleteznek azzal, hogyan lehet tüzet gyújtani az űrben vagy egy űrhajóban. A nemzetközi  űrállomáson egy FLEX (Flame Extinguishment Experiment) nevű géppel többszáz kísérletet végeztek már, céljuk az, hogy megértsék a tűz űrbeli viselkedését.

A Földön a lángokból előtörő forró gázok nemcsak felfelé törnek, de viszik magukkal az égéstermékeket, illetve elszívják az oxigént a környezetből.

Légkör és gravitáció nélkül azonban  a gázok képtelenek emelkedni, így az égés kifejezetten lassú, és csak a molekuláris diffúzió tartja fenn. A lángok alacsonyabb hőmérsékleten és kevesebb oxigénnel égnek, így az oltáshoz a szokásosnál sűrűbb oltóanyagokra van szükség.

A kísérletek során heptánt vagy metanolt gyújtanak meg, ezen a videón jól látszik, hogy egyetlen csepp meggyújtása is gyönyörű tűzgömböt hoz létre.

Forrás: Businessinsider