Íme a világ legmérgezőbb fája – Nemcsak a termése és a levele, de még a füstje is mérgező

A fa minden egyes része – a termése, a nedve, a levele, de még a füstje is –  erősen toxikus. Olyan mérgeket állít elő, amelyek egy részét még nem is tudták azonosítani.

A manchineel-fa, vagy manszanilyafa néven emlegetett, extrém mérgező növény az Egyesült Államokban, a Karib-térségben és a Bahama-szigeteken él, szerencsére itthon nem fordul elő.

main3

Az “arbol de la muerte”, azaz a “halál fája”-ként becézett növény  termése olyan, mint egy alma, de aki beleharap, az bizsergést, égő érzés, és alig elviselhető fájdalmat érez a torkában. Orvosi segítség nélkül még nyelni sem tud, a légutak megdagadása miatt pedig meg is fulladhat – aki nem, az egy napnyi szenvedés után erős hasmenéssel folytatja tovább a küzdelmet.

imae

Maga a fa tejszerű nedvet is termel, amiből egyetlen csepp is elég ahhoz, hogy a bőrön erős irritáció alakuljon ki. A fa nedve égési sérüléshez hasonló, nagyon fájdalmas sebeket okoz bőrgyulladással és duzzanattal kísérve, és még akkor is, ha eső idején alá állunk – a víz képes  kimosni annyi mérget a levelekből meg a fáról, hogy az is fájdalmas legyen.

Még ha a mérgező fát kivágják és eltüzelik, akkor is mérgez, füstje egyenesen vakságot okoz.

manchineel-1

A manchineel-fa egyébként bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is, mint a világ legveszélyesebb fája, ahol pedig megterem, ott minden fánál igyekeznek táblát kirakni, ami figyelmeztet a veszélyre, és arra, ne nyúljunk a növényhez.

Forrás: Atlasobscura