A nagy terv: a robotok fizetik majd a nyugdíjunkat

Alapjövedelemről, robotokra kivetett adóról és a robotika három törvényéről szól az Európai Parlament egy új javaslata. Készülnének arra, milyen lesz a munka nélküli jövő.

Ha már elveszik az emberek munkáját és társadalmi változásokat idéznek elő, az a legkevesebb, ha a robotok adóznak – ez áll a CNN Money tudósítása szerint az Európai Parlament egy új jelentéstervezetében. A tervezet kitér arra, hogy a mesterséges intelligencia és az automatizálás egyaránt teremt jogi és etikai kihívásokat, amelyeknek keserű következményei lehetnek.

A javaslat szerint a robotokat egy központi hatóságnál kellene regisztrálni, a törvényeket pedig úgy módosítani, hogy az általuk okozott károkért – ide értve a munkahely elvesztését is – felelősek legyenek. Az emberek és robotok közti érintkezést az emberi biztonság, magánszféra, integritás, méltóság és autonómia védelmében kellene szabályozni.

robot

Ilyen emberszerű az első kínai humanoid robot. S ha már dolgozik, adót is fizethet…

A tervezet arra biztatja az Európai Bizottságot, hogy vessen ki adót a robotokra, amikor azok nagy számban kezdik kiváltani az embereket. A munkanélküliség megoldására a garantált alapjövedelem vagy más segélyrendszer is felmerült a tervek között.

Részletek a FinTechRadar-on >>>