9 világhírű idézet, amelyeket rossz hírességnek tulajdonítunk

Albert Einstein, Mark Twain, Audrey Hepburn, Oscar Wilde, Albert Camus, Marilyn Monroe, Mahatma Gandhi idézetei fent keringenek a világhálón, erőt merítünk belőlük, elgondolkodunk rajtuk, csak azt nem tudjuk, hogy igazából nem is az adott hírességek voltak azok, akik ezeket a bölcsességeket kimondták.

1. Albert Einstein:

“Mindenki egy zseni. De ha egy halat az alapján ítélsz meg, hogy milyenek a képességei a fára mászáshoz, abban a hitben élheti le az egész életét, hogy hülye.”

A kijelentés csak 2004-ben tűnt fel Matthew Kelly The Rhythm of Life: Living Every Day with Passion and Purpose című könyvében, és csak az író állította, hogy ez egy Einstein idézet, bizonyíték nincs rá.

2. Albert Camus: 

“Ne menj előttem, lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem, lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és légy a barátom.”

Joel Calmettes dokumentumfilm rendező és Camus szakértő állítja, hogy az égvilágon semmilyen feljegyzésében nem találták meg ezt a mondatot Camus-től. Egy zsidó gyerekdalban viszont igen.

3. Marilyn Monroe:

“A jól viselkedő nők ritkán írnak történelmet.”

Nemcsak Monroe-nak adták már ezt a mondatot a szájába, de Eleanor Rooseveltnek, és Boleyn Annának is. Valójában a Harvard egyetem professzora, Laurel Thatcher Ulrich írta ezt egy erényes, ám sikertelen nőkről szóló könyvében.

4. Mark Twain:

“Húsz év múlva sokkal jobban fogod sajnálni azokat a dolgokat, amiket nem tettél meg, mint azokat, amiket igen.”

Az idézet  – amiről semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésre arról, hogy Twaintől származna – 1990-ben a bestseller író H. Jackson Brown P.S. I Love You című könyvében jelent meg, és igazából az írónő édesanyjától származik.

5. Űrhajósok az Apollo 13 fedélzetén:

“Houston, van egy kis problémánk.”

Csak az eredeti történetet feldolgozó filmben hangzik el a mondat, így nem az űrben, hanem Hollywoodban készült.

6. Audrey Hepburn:

“A vonzó ajkak érdekében mondj kedves szavakat. A kedves szemekért keresd a jót az emberekben. A karcsú alakért oszd meg ételed az éhezőkkel. A szép hajért hagyd a gyermeknek, hogy ujjaival végigsimítsa naponta. A lelki egyensúlyért sétálj azzal a tudattal, hogy sohasem vagy egyedül.”

Bár szép állítások, semmi közük a színésznőhöz, annál inkább az amerikai humoristához, Sam Levensonhoz.

7. Oscar Wilde:

“Légy önmagad. Mindenki más már foglalt.”

Szintén sehol sem találni olyan forrást, ami bizonyítaná, hogy Wilde mondta ezt. Olyannyira nem, hogy egészen 2007-ig  ismeretlen szerző általi idézetnek tartották.

 8. Albert Einstein:

“Csak két dolog végtelen: a Világegyetem és az emberi butaság, bár az elsőben nem vagyok egészen biztos.”

Szegény Einstein ismét előkerül, de megint rosszul idézik, mert ezt nem ő mondta, hanem Frederick S. Perls pszichiáter írja könyvében az 1940-es években.

9. Mahatma Gandhi:

“Te magad légy a változás, amit a világban látni akarsz.”

A New York Times kutatása szerint nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a szavak pontosan ebben a formában valóban Gandhitól származnak. Egy hosszabb, de ugyanilyen értelmű idézetünk viszont van tőle:

“Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat, a tendenciák is megváltoznak a világban. Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét, úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása. Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

Forrás: Pozitivnap, Wikiquoute