Egy elfeledett magyar származású zseni, akivel mégis szinte minden nap találkozol

Fried Vilmos 1879-ben született Magyarországon, ám 9 hónapos korában szülei magukkal vitték Amerikába egy jobb élet reményében. A szülei jól döntöttek: Vilmosnak sikerült kitörnie az kilátástalan szegénységből, és a legnagyobb sztárok közé emelkedett.

Vilmos és népes családja az amerikai kontinensre érkezve az első időkben mélyszegénységben tengődött, ezért a fiú már nyolcévesen munkát vállalt egy mosodában, és 11 évesen otthagyta az iskolát. Ahogy kezdett kilábalni a gödörből, Vilmos zseniális üzleti érzéke kezdett kibontakozni: pénzt tudott félretenni, 21 évesen alapította az első cégét és  24 éves korában megvásárolta az első filmszínházát.

A férfi befolyásos cégtulajdonosként nevet változtatott, ő lett William Fox (kezd derengeni valami?), az általa alapított saját filmvállalat neve pedig így lett Fox Film Corporation. Vilmos végigkövette és egy folyamattá gyúrta az egész filmgyártást, s mivel látta, hogy a színészekkel lehet a legjobban eladni  a filmeket, kialakította a ma is ismert sztár fogalmát, megszabva a színészeknek, hogyan viselkedjenek, öltözzenek úgy, hogy tényleg sztárokként kezeljék őket.

Fox nemcsak filmgyártó céggel, de többszáz mozival is rendelkezett, és olyan sztárokat fedezett fel, és támogatott karrierjük kezdetén, mint Shirley Temple. Sikerei csúcsán, amikor az övé volt az egyik első mozi, ahol hangosfilmet vetítettek, Vilmos nem tagadta meg magyarságát, sőt: szívesen dolgozott együtt magyarokkal, és mindenhol beszélt származásáról.

William_Fox_1921

Fried Vilmos azaz William Fox | Fotó: Wikipédia

1929-től jöttek a balsikerek. Lecsapott a gazdasági világválság, Vilmos ellen trösztellenes eljárást indítottak, aztán súlyos autóbalesetet szenvedett, és mire felépült, 150 millió dolláros veszteség várta. Cége csődbe jutott, részvényeket adott el, így viszont kisebbségbe került a cégeinél.

Ekkor a Fox Film Corporation-t beolvasztották a Twentieth Century Pictures nevű vállalatba, és megszületett a világ egyik legnagyobb filmstúdiója, a Twentieth Century Fox Film Corporation. Minden olyan film kezdetekor, amikor meglátod a jól ismert logót, tudd, hogy a Fox Fried Vilmost takarja.

20th-century-fox

A férfi élete nem ért szép véget. A csődeljárása során megpróbált megvesztegetni a bírókat, ami miatt fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Utána már soha nem tudott visszakapaszkodni a csúcsra, elfeledten halt meg 1952-ben.

Forrás: Wikipédia