Hol lennénk nélkülük? Történelmünket nemcsak mi, emberünk alakítottuk, hanem az állatok is

Számtalan fajról tudunk, amelyek kiemelkedő szerepet játszottak az emberiség történetében. Nemcsak azért, mert megesszük vagy háziasítjuk őket, a vallást vagy a kereskedelmet is befolyásolták, az orvostudomány fejlődéséről nem is beszélve. 

Manapság a házi kedvencek igazi ápolók, akik jelenlétükkel bizonyíthatón jó hatással vannak, a depresszióval, szív- és érrendszeri gondokkal küszködő betegekre, feldobják a magányos emberek életét, sőt, akár értelmet is adnak neki. A sérült gyerekek terápiás lovaglása, a stresszbetegek kölyökállat-kezelése még csak a kezdet. Ezen kívül az állatok találmányok megalkotásához is ihletet adtak, példeául a delfinek helymeghatározási módszere adta az alapot a hadseregek radar és szonár rendszereinek megalkotásához, míg a jobb álcázásban a kaméleon segítette a tudósokat.

A kecskék voltak azok, akik megmutatták a kávét az embereknek: Abesszínia Kaffa nevű tartományábana kopt szerzetesek megfigyelték, hogy a legeltetni kiengedett kecskéik egész éjjel fent vannak és nyugtalanok, ha egy bizonyos furcsa, fehér virágú, bogyókkal teli cserjéből esznek. A szerzetesek maguk is kipróbálták az ismeretlen növényt, megfőzték a gyümölcsöket, hogy kemény magukat megpuhítsák, s miután ittak a főzetből, pk sem tudtak aludni egész éjjel.

A postagalambok közül kiemelkedik Cher Ami, aki az első világháború alatt 12 levelet vitt el a Franciaországban állomásozó katonáknak. 1918 októberében ötszáz katona esett csapdába az ellenség oldalán, a csapat pedig postagalamb útján kért – és kapott- segítséget. Két galambot lelőttek, de Cher Ami, még ha sebekkel is, de teljesítette küldetését.

1925-ben Alaszkában halálos torokgyíkjárvány dúlt, az időjárási viszonyok miatt viszont közelkedni nem lehetett. Végül kutyaszánnal hozták el az ellenszert Seatle-ből, az állatok pedig egész éjjel dacoltak a hóviharral a cél érdekében. A torokgyík elleni vakcina kifejlesztésében pedig egy ló, Jim segített, aki megkapta a betegséget, de legyőzte azt. Szervezetéből mintát vettek, és ez indította el a tudósokat a helyes úton.

Forrás: ViasatNature