A világhírű énekesnő, aki ragaszkodott hozzá hogy minden előadásán legyen egy magyar dal

Sokan életükben nem hallották még Eggerth Máriáról, pedig csak 4 évvel ezelőtt hunyt el. Külföldön viszont a mai napig őrzik emlékét a világhírű Marta Eggerthnek, aki olyan hollywoodi nagyágyúkkal szerepelt, mint Judy Garland, vagy Gene Kelly. Márta koloratúrszoprán énekesnőként egyedülálló volt, minden gond nélkül kiénekelte a felső C hangot, egyik filmszerepet kapta a másik után – csak itthon nem foglalkoztak vele.

Márta élete 1912. április 17-én kezdődött Budapesten. Olyan tehetséges volt, hogy 14 évesen az Operaházban énekelt, filmekben is feltűnt. 1929-ben, az első magyar hangosfilmben (Csak egy kislány van a világon) Jávor Pállal játszott főszerepet, de rengeteg külföldi felkérést kapott, dolgozott német, angol, francia, spanyol és olasz filmekben is.

eggerth_2776660b

Férjét is egy forgatáson ismerte meg. A lengyel Jan Kiepura és Márta 32 éven át, a férfi haláláig nagy boldogságban éltek, két fiuk született. 1938-ban először Dél-Franciaországba költöztek, aztán az Egyesült Államokba vándoroltak ki a nácik fenyegetése miatt. Márta a New York-i Broadway musicaljeinek egyik nagy sztárja lett, de koncertezett Rio de Janeiróban, São Paulóban, Kubában, Kanadában és a New York-i Metropolitanben is.

Az 1940-es években Hollywoodba szerződött, de mivel nem érezte jól magát az ottani filmvilágban, inkább a színpadot hódította meg. Márta akárhová csak ment, Amerikától Európán át, minden egyes szerződésében kikötötte, hogy egy számot magyarul ad elő. 2006-ban megkérdezték erről, s akkor Márta így válaszolt:

“A filmszerződéseimben benne volt, hogy minden filmbe kell egy magyar dal. Erre soha nem kaptam Magyarországról egy… köszönetről ne beszéljünk, de egy megjegyzést, egy kis elismerést sem. Soha nem kaptam. Azért énekeltem, mert a szívemből jött.”

Márta joggal érezte magát megbántva, hiába volt világhírű, ünnepelt primadonna, Magyarországi fellépésre sokáig nem kapott meghívást, sem a szakma, sem a hatalom nem foglalkozott vele egészen 2006-ig. Eggerth Márta végül 94 éves koráig aktívan koncertezett, és 2013-ban, 101 éves korában, Amerikában halt meg.

Forrás: Wikipédia